Saturday, June 28, 2008

Jangan tiru...

Paksa anak minum racun
Oleh Mohd Nur Asnawi Daud dan Hadzlihady Hassan
am@hmetro.com.my

SUBANG JAYA: Bebanan hutang dan tekanan perasaan dikatakan menjadi punca seorang ibu sanggup bertindak di luar batasan dengan cuba membunuh dua anak kandungnya di Seri Kembangan dekat sini, kelmarin.

Dia yang bekerja sebagai jururawat dipercayai memaksa kedua-dua anak perempuannya yang berusia enam dan empat tahun minum racun rumpai selepas mendakwa cecair itu hanya air kosong.

Bagaimanapun, dia hanya sempat memberi racun itu kepada anak yang berusia enam tahun selepas seorang lagi menjerit dan menangis sekuat hati.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar, ketika dihubungi semalam, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu.

Klik untuk berita sepenuhnya..


Sanggupkah seorang ibu melihat anaknya mati dihadapan matanya sendiri? Jika tidak mampu memelihara mereka sekalipun kerana kesempitan wang, pasti ada jalan lain selain membunuh mereka.Berikanlah mereka kepada mereka yang mampu. Jika anak-anak ditakdirkan Allah meminum racun tersebut dan mati, adakah ibu tersebut akan turut minum? Apabila terdesak manusia sanggup melakukan apa sahaja.

Ya Allah! walau seberat mana beban yang ku tanggung, janganlah dikau pendekkan akalku sehingga terpaksa memilih jalan yang salah. Jauhkanlah aku dan keluargaku serta rakan-rakanku dari melakukan perkara-perkara yang engkau laknati Ya Allah. Berikanlah kami masa, Engkau cukupkanlah masaku dan Engkau aturlah masaku dan Engkau redhailah masaku. Amin.

Thursday, June 26, 2008

What is tonsils?

My niece, Nurdini is having a fever since last Monday and yesterday, we can see a small swollen on her left neck. Her mom said, she's having a problem with her tonsil. I am not sure what tonsils do so ,I have search the net and I would like to share the below article with you...let's read.


Everybody's heard of tonsils. But not everyone knows what tonsils do or why they may need to be removed. Knowing the facts can help alleviate the fears of both parents and kids facing a tonsillectomy.

Tonsils and Tonsillitis
Tonsils are clumps of tissue on both sides of the throat that trap bacteria and viruses entering through the throat and produce antibodies to help fight infections.


Tonsillitis occurs when tonsils become infected and swell. If you look down your child's throat with a flashlight, the tonsils may be red and swollen or have a white or yellow coating on them. Other symptoms of tonsillitis may include:

sore throat
pain or discomfort when swallowing
fever
swollen glands (lymph nodes) in the neck
But enlarged or swollen tonsils are a common finding for many kids. Left alone, your child's enlarged tonsils may eventually shrink on their own over the course of several years. Don't rely on your own guesses, though — you might not be able to judge whether your child's tonsils are infected. If you suspect tonsillitis, contact your doctor. Recurrent sore throats and infections should also be evaluated by the doctor, who may order a throat culture to check for strep throat.

How Is Tonsillitis Treated?
If the tonsillitis is caused by strep bacteria, the doctor will prescribe antibiotics, a type of medicine that kills bacteria. It's very important to take the antibiotics exactly as you're supposed to and finish the entire prescription to kill all the bacteria.

If the tonsillitis is caused by a virus, antibiotics won't work and your body will fight off the infection on its own. Sometimes kids get an operation to remove their tonsils, but only if their tonsils get infected a lot during the year or are so big they make it hard for the kid to breathe at night.

If you get tonsillitis, here are some tips that can help you feel better:

Drink plenty of fluids.
Eat smooth foods, including flavored gelatin, soups, ice-pops, and applesauce.
Avoid hard, crunchy, or spicy foods.
Use a cool-mist vaporizer or humidifier in the room where you spend the most time.
Rest.

About Tonsillectomies
The surgical procedure to remove tonsils is called a tonsillectomy. The doctor may suggest tonsillectomy if your child has one or more of the following:

persistent or recurrent tonsillitis or strep infections
swollen tonsils that make it hard to breathe
difficulty eating meat or chewy foods
snoring that might be affecting the child's daily activities
obstructive sleep apnea (a condition in which your child may stop breathing for a few seconds at a time during sleep because enlarged tonsils are partially blocking the airway)

Surgery, no matter how common or simple the procedure, is often frightening for both child and parent. You can help prepare your child for surgery by talking about what to expect. During the tonsillectomy:

Your child will receive general anesthesia. This means the surgery will be performed in an operating room so that an anesthesiologist can monitor your child.
Your child will be asleep for about 20 minutes.
The surgeon can get to the tonsils through your child's open mouth — there's no need to cut through skin.
The surgeon removes the tonsils with a series of incisions and then stops any bleeding.
Your child will wake up in the recovery area. In most cases, the total time in the hospital is 5 to 10 hours. However, kids who have trouble breathing or show signs of bleeding will return immediately to the operating room. And kids under 3 years of age and kids with chronic disease, such as seizure disorders or cerebral palsy, will usually stay overnight for observation.

The typical recuperation after a tonsillectomy often involves a week or more of pain and discomfort due to the exposure of the throat muscles after the tonsils are removed. This can affect your child's ability to eat and drink and return to normal activities.

Intracapsular tonsillectomy, a variation on traditional tonsillectomy techniques, is surgery in which all involved tonsil tissue is removed; however, a small layer of tonsil tissue is left in place to protect the underlying throat muscles. As a result, the recovery is much faster because most kids experience less pain, don't need as much strong pain medication, and are more willing to eat and drink. Additionally, the risk of bleeding after surgery is significantly less than with a traditional tonsillectomy. Since residual tonsil tissue remains, there is a very slight chance that it can re-enlarge or become infected and require more tonsil surgery, but this occurs in less than 1% of children undergoing intracapsular tonsillectomy.



Read more on tonsils and other subject...

Monday, June 23, 2008

Melodi Senja

Dah hampir 2 bulan tak balik ke kampung. Entah macam manalah rupa rumput2 disekeliling rumah. Maklumlah tuan rumah dah tinggal bersama anak yang sulung. Semenjak Tok Aji meninggal dunia, belum lagi sempat meluangkan masa balik ke kampung.

Hujung minggu ni, kak long kerja, maka memang tak bolehlah nak balik. Hati mak dah meronta-ronta nak balik tapi kenalah tunggu anak dia yang sorang ni free , barulah boleh balik. InsyaAllahlah kalau tak ada aral, mungkin balik pada awal July.

Ramai juga yang mencadangkan juallah rumah kampung tu...bukan ada orang dudukpun. Masalahnya kalau dah dijual, terasa macam dah tak ada kampunglah pulak..tak ada rumah kampung. Bila sesekali balik bercuti, tak selesalah nak menumpang di rumah sedara mara. Lagipun kalau raya, nak jugaklah balik ke kampung..merasa kemeriahan raya walaupun akhir2 ini kemeriahan itu semakin pudar.

Walau didesak macam manapun, kami sekeluarga sepakat tak nak jual rumah tu...walau semakin usang di mamah usia, namun kami tetap sayang kepada rumah pusaka peninggalan Abah. Terlalu banyak kenangan pahit manis selepas Abah pergi berlaku di rumah itu. Walau Abah tidak sempat merasa tinggal di situ, namun jasad Abah telah dimandi dan dikapan dirumah kami itu...satu2nya peninggalan Abah sebelum Abah dipanggil pulang oleh Allah swt.

Friday, June 20, 2008

Tomato Story

This what we say going back to Basics.


A Jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft. The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test.

"You are employed" he said. Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start.

The man replied "But I don't have a computer, neither an email"! .

"I'm sorry", said the HR manager. If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job."

The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $10 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate. He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the operation three times, and returned home with $60.

The man realized that he can survive by this way, and started to go everyday earlier, and return late. Thus, his money doubled or tripled everyday.

Shortly, he bought a cart, then a truck, and then he had his own fleet of delivery vehicles.

5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the US ..
He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance.

He called an insurance broker, and chose a protection plan. When the conversation was concluded the broker asked him his email. The man replied,"I don't have an email."
The broker answered curiously, "You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire. Can you imagine what you could have been if you had an e mail?!!" The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft!"

Moral of the story


Moral 1
Internet is not the solution to your life.

Moral 2
If you don't have Internet, and work hard, you can be a millionaire.


P.S - Do not forward this story back to me,
I am closing my email account & going to sell tomatoes!!! Photobucket



Thursday, June 19, 2008

Hangin betul...


Semalam petang, sampai jer kat rumah, mak dah mengomel pasal ketidakpuasan hati dia. Isk iskk ...kita paling tak suka kalau mak dah mula mengomel, sama ada nanti kita ikut tak puas hati atau kita jadi serba salah.

Dah dengar mak cerita kes apa yang jadi semalam, hanginnnnnn dah kita. Nasiblaa kita tak puasa semalam..kalau tidak habis gitu jer pahala puasa. Nak di jadikan cerita, kontraktor yang buat kerja ubahsuai kat rumah tu, guna pintu rumah yang lama yang kami tukar beberapa bulan yang lepas tanpa izin kami. Kalau dia kerat2 kayu pintu tu untuk buat "slab" penutup longkang kat rumah akak tak pe la jugak...ni dia buat kat rumah sebelah. Untuk rumah akak dia guna kayu serpih2 yang lama dan plywood yg dah reput...haiyaaaaa hanginnnnn wehh. Walaupun dia mintak upah yang tak tinggi sangat harganya tapi masalahnya sekarang ni kami tak puas hati sebab bahan yang dia guna utk buat kerja2 dia tu semua dia ambik tak mintak izin.

Tanyalah dulukan? tuan rumah nak guna ke tidak pintu lama tu...ni tidak !tau2 jer dia dah potong...jadi pelapik slab untuk tutup longkang rumah sebelah (baca rumah sebelah) dan bukan kat rumah akak.

Yang hangin lagi tu...bila akak called, dia macam nak perlekeh kita, kata pelapik tu nanti nak kena buang jugak....tak runtuhpun...iskk sakit hati akak. Memanglah kayu akan reput tapi kalau guna yg keras sikit..lama la sikit masanya untuk dia mereput..hampehhh betul. Biar dia tahu akak tak puas hati sebab dia dok kata "helo helo" tapi line masa tu dah putus. Bukan akak yg putuskan tapi terputus sendiri ..mungkin sebab kalau tak putus...ntah apa2 lagi yg keluar dari mulut akak...arghhhhh pagi ni bangun teringat lagi kes tu. Mak pulak jenis tak nak cakap depan, akak jni jugak yang kenaa dengar ketidakpuasan hati dia ...last2 akak yang hanginnnnn...hari ni dia buat keje kat rumah adik ..harap2 mak akan sound ketidakpuasan hati kami ataupun ntah2 pakcik tu buat dekkkkkkkkkk jer ...memang tak sabo teman.

Ehehehhe...sorry ek...entri hari ni hanya meluah rasa terkilan dan sakit hati.

Wednesday, June 18, 2008

Tak ada maknanyer...?


"Malam ku bermimpi ..hai dengan satu bintang .."sebaris lirik lagu seniman Allahyarham P. Ramlee dengan Saloma. ( errr...betul ke hah? ) Apa kaitan lagu ini dgn entri hari ini? ehehehh hanya perkataan MIMPI itu...ihiks.


Begini ceritanya..hmm apasal boleh ingat mimpi ni ek? mimpi mainan tidur..tapi biasanya tak boleh ingat tapi yang ini masih teringat-ingat.

Babak 1

Sedang kami sekeluarga duduk bersantai, mak kelihatan menggunting sekeping sampul surat. Sekali dibuka sampul surat tersebut, baru perasan mak tergunting sebahagian dari cek yang ada di dalam sampul surat. Kami semua terkejut.


Babak 2

Kini, kami berada di bank. Adik nak "bank-in" cek tapi tak konfiden sebab dah tergunting cek tu. Dia tanya pada seorang "officer" tu ..so officer tu tanya kat cek dept..dan dia kata bolehhhh bank in sebab ada rekod.


Babak 3

Dalam perjalanan balik ? tak pasti ler pulak kat mana lokasinya tapi kak long happy sangat sebab nampak buah-buah mangga yang besar-besar gugur di halaman sebuah rumah. Masa tu orang lain dok pusing keliling mencari sesuatu tapi kak long jumpa buah mangga...seronok sangat kutip..walau hanya beberapa biji tapi mangga tu besar sangat ..sampai tak cukup tangan nak pegang mangga tu . Last-last adik kak long datang dan tolong pegangkan buah mangga tu . L


Babak 4

Sampai pula ke kedai bunga. Nyonya kedai tu tunjuk ke satu arah di kedai tu dan suruh kak long ambik bunga tu. Adik kak long pun ada kat situ. Ada 2 jambak bunga..bila kak long ambik ros purple...cina tu kata bukan yang itu , yang satu lagi ....huhuhu tapi bunga apa kak long tak ingat. Happy laa jugak sebab dapat bunga free...ahaks. Lepas tu tak ingat pun ada ke mimpi lagi...


Hmmmm bila tak ada ending yang sedih atau happy giler ...tak terbangun pun dari tidur , so tak ada maknanyer la kut....ehehehhe. Apapun semoga segala kerja dan urusan hari ini berjalan dengan baik.Ameen.


Friday, June 13, 2008

Jokes of the Day

Thanks to Ila yg share jokes ni dgn kak long . Now I share the jokes with everyone . Senyum yer ...jangan tak senyum pulak. Dapat jugak mengubat hati duka pasal minyak..ihiks.

JOKE 1
TO TAKE IS BETTER THAN TO GIVE

One day, the tax collector was seen walking around Pak Pandir's village .. As he was walking across the river that encircled the village, he slipped and fell in . Not knowing how to swim, his fate appeared sealed . But the helpful villagers had other ideas . They gathered by the banks of the river in a desperate attempt to save the drowning tax collector .

" Give us your hand, give us your hand," they shouted . But the drowning man did not extend his hand . The villagers were puzzled and were becoming more desperate . One of the villagers noticed Pak Pandir was passing by and ran towards him screaming, " Pak Pandir, the tax collector fell into the water and is drowning . We are trying to save him but he appears reluctant to give us his hand ."

" Let me try," said Pak Pandir . " Sir, sir," he called out to the drowning man, " take my hand." As soon as the unfortunate man heard Pak Pandir calling out to him, he immediately extended his hand and grabbed Pak Pandir's arm . Pak Pandir and the good samaritans from the village were now able to pull the tax collector out of the water .

" Know this," Pak Pandir began, " He is the tax collector who is more used to taking rather than giving."


JOKE 2
COMMUNICATION SKILLS

Tijah wants to break off with her European's boyfriend . So she send him a letter .



Hi, Freddy .

My motive write this letter to give know you something . I want to cut connection us . I saw you play wood three in front my eyes . So, I break connection to pull my body from this love . I have think about this very cook - cook . I know I clap one hand only . I don't trust you again . You are really crocodile land . I don't want you to play - play with my liver . I have been crying until no more eye water . I don't want banana to fruit to times . Safe walk .

Tijah

*Note: cerita ini hanya lawak semata-mata. Tidak ada kena mengena dgn yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.

Wednesday, June 11, 2008

Kenangan Lalu...secalit duka


Tengahari tadi, kak long menerima sms dari seorang rakan chat yang telah lama dikenali tetapi sudah terlalu lama tidak berhubung. Walau tidak berhubung tetapi nombor telefon tetap tidak bertukar, itu kebaikannya bila menggunakan satu nombor yg tidak ditukar setelah sekian lama. Bila ada berita yang nak disampaikan, mudah kita menerima pesanan.

Berbalik ke sms yang diterima. Setelah di baca rupanya, kawan kak long ni forward sms dari kawan chat dari Singapura, Nenny. Berita yang disampaikan ialah mengenai seorang kenalan chat dari Singapura yang meninggal dunia pagi tadi. Kalau tak silap dulu masa memula kenal nick AFO, dah tahu dia memang menghidap satu penyakit tetapi tak pasti sakit apa. Semoga roh rakan yang dikenali dengan nickname AFO/Atok/Bendahara dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin. Al Fatehah.

Mengenang kembali sejarah silam, walaupun tidak mengenali dengan rapat rakan ini tetapi nick beliau AFO tetap kak long ingat. Kira-kira 9-10 tahun yang lepas, kak long memang aktif chatting di alamak.com terutama di room Kampung Aman atau lebih dikenali dengan singkatan KA. Ramai chatter dari Semenanjung dan Singapura menjadi sahabat kerana KA. Kenangan manis dan pahit di KA amat payah untuk dilupakan. Sekarang ini sudah tidak ramai di antara kami yang aktif di KA . Masing-masing membawa haluan sendiri, mungkin kerana faktor umur , mungkin juga kerana tuntutan kerja, keluarga dan bermacam-macam kemungkinan lagi.

Buat teman yang jauh di mata tetapi tetap kak long ingati, sera, acik, yasmin, tengkujuh,skoot, sherrina, TJ,jack, Kitty,anis dan ramai lagi...maaf kerana sekadar menyebut beberapa nama, semoga kalian sihat sejahtera. Buat Along Celcom, terima kasih sebab masih ingat pada Kak Zu dan berkongsi cerita .

Tuesday, June 10, 2008

Apa khabarnya?

Maaf kerana tidak banyak blog kawan-kawan yang sempat dilawati. Apa khabarnya kawan-kawan semua? mana yang sempat bertandang ke sini, terima kasih. Semoga semua yang bertandang dan kawan-kawan yang tidak sempat singgah berada di dalam keadaan sihat sejahtera.

Monday, June 09, 2008

Esok masih Ada...


Ada sesiapa yang "blues" hari ini? " Monday blues" orang kata. Harap-harap tidak adalah yang merasa malas, merasa tertekan dan merasa segala apa yang di rasa...ehehehe. Jika hari ini tidak menggembirakan anda, tidak mengapa. Masih ada esok. Mulakan hari baru, di minggu yang baru ini dengan lebih produktif dan ceria. Semoga hari-hari seterusnya akan lebih berwarna cerah buat kita semua...


Berfikiran positif walau ada masalah melanda. Selesaikan satu persatu, InsyaAllah fikiran akan lebih tenang. Jangan lupa teruskan berdoa kepadaNya.

Thursday, June 05, 2008

Minyak oh! Minyak


RM2.70 seliter pulak dah...huhuhu tak perlu nak banyak komenlah. Apa yang perlu dilakukan? naik basikal? ekekekk zaman sekolah dulu dah jenuh naik basikal....tempat kerja jauh , tak boleh jugak. Naik bas? perkhidmatan bas dari rumah ke tempat kerja tak boleh nak diharapkan. Kena turun naik bas dan perlu jalan kaki lagi serta masa yang lebih kena diperuntukan hanya utk menanti kedatangan bas. Nak tinggal dekat dengan tempat kerja? sewa rumah mahal, harga rumahpun mahal...ihiks. Nak duduk kat kampung, tak ada pulak peluang kerja untuk bidang ini. Nak berubah bidang? tak yakin lagi boleh berubah.

Apa yang perlu dilakukan ialah cuba berjimat cermat. Jimatkan elektrik, jimatkan makan minum, jimatkan segala yang boleh dengan harapan harga barang2 keperluan terutama makanan tidak naik mendadak lagi..InsyaAllah boleh.

Wednesday, June 04, 2008

Bestnyer kalau sekolah cuti ajer....


...tapi ini adalah satu impian yang tak mungkin terjadi kecuali kalau tinggal dan bekerja kat kawasan yang tak ada sekolah dan tak ada orang hantar anak ke sekolah kut ...ehehehhe. Tapi betullah...kalau cuti sekolah ajer,jalanraya tak sesak. Cepat ajer sampai ke tempat kerja. Betul tak kawan-kawan? ehehehhe betulkan? perjalanan tak tersekat2...lancar ajer. Minggu depan dah mula lagilah mimpi ngeri di awal pagi mahupun di petang hari ketika budak2 nak pergi sekolah dan balik sekolah. Ada 2 hari lagi untuk kita menikmati perjalanan tanpa kesesakan jalanraya di antara pukul 6.30-7.30 pagi. Rancang perjalanan anda...biar awal jangan lewat. Ihikss..

Monday, June 02, 2008

Masa itu...


Begitu cepat masa beredar. Rasanya baru sahaja tahun baru disambut dan hari ini telah masuk bulan ke 6 tahun 2008. Pejam celik pejam celik di tambah makan minum makan dan minum , nanti tahu-tahu sahaja dah akhir tahun. Setelah Mei berlalu pergi, masih banyak perkara yang belum dapat diselesaikan terutama kerja-kerja yang seakan-akan tiada penghujungnya. Kalau ada penghujung, bukan kerja namanya kut? ehehhehe.

Pencapaian dari segi peribadi? terlalu sensitif untuk diperkatakan. Cukuplah ianya tersirat dan jika ianya perlu diperkatakan, mungkin hanya yang elok-elok sahaja. Namun begitu, kalau tidak dibincangkan, mungkin ianya hanya akan menjadi simfoni duka di hati dan tidak menjadi satu pengajaran kepada yang lain. Hmm...mungkin juga begitu dan mungkin juga hanya menjadi cacian dan cemuhan.

Masa yang begitu pantas bergerak ,seakan-akan tidak terkejar dek kaki yang kederatnya kadangkala terbatas. Perjalanan yang entah bila akhirnya ini dipenuhi onak ranjau berduri yang menyebabkan kaki yang cuba melangkah deras tercalar dan adakalanya hampir tersungkur menyembah bumi. Bersyukur juga kerana sayangnya Dia kepada hamba-hambanya , walau tersungkur, kaki -kaki ini masih mampu bangun semula. Walaupun deraian airmata mengiringi, kekesalan menyelubungi, InsyaAllah dengan doa dan ketabahan serta sokongan mereka yang sentiasa di sini, kita mampu meneruskan perjalanan ini. Kejarlah masa itu walaupun...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin