Friday, December 28, 2012

Jumaat terakhir ...

...sebelum kita semua melangkah masuk ke tahun 2013. Begitu pantas masa berlalu. Begitu deras hari-hari yang berlalu. Sehari terasa bagai seminggu. Seminggu terasa bagai sebulan. Sebulan terasa bagai setahun... Semoga hari-hari terakhir di dalam tahun 2012 ini akan memberikan kita lebih bermakna :-) In sha Allah. Dengan izin Allah wbt ...harapan kaklong semoga tahun 2013 akan lebih baik dari tahun2 yang lepas. Semoga ada berita gembira buat diri ini dan tidak ada airmata yang mengiringi. Semoga mak akan lebih sihat dan pulih seperti sebelum ini... Aamiin.

Thursday, December 27, 2012

Di mana dia...

Beberapa tahun yang lepas, kaklong pernah mengenali seorang kawan blogger yang menetap di UK, peminat setia Chelsea :-). Kak Long sendiri tak pasti bila kami terputus hubungan. Mungkin kerana pada satu ketika, kaklong meninggalkan dunia blog kerana masalah peribadi atau mungkin juga dia mengalami masalah dan tidak lagi aktif. KakLong tidak pernah set blog kaklong sebagai "private" walaupun kaklong tidak aktif. Sedih juga bila ramai rakan2 blogger yang "hilang"...lost contact macam yang berlaku kepada Noushy. Blog dia panasian tu pun dah di "private"kan. Haishhhh ke mana agaknya dia. Harap2 dia sihat sejahtera. Selama ini kaklong memang teringat kat dia tetapi kelmarin ada kawan blogger yang juga mencari Noushy...Noushy ...di manakah adik berada sekarang? kaklong rindu...

Tuesday, December 25, 2012

Tuesday, December 11, 2012

Tips Menangani Anak

1.Jangan pukul anak dari lutut keatas 2.Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control. 3.Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak. 4.Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. 5.Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk). 6.Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran). 7.Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya). 8.Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap. 9.Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali). 10.Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban. 11.Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap) 12.Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya. 13.Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya. 14.Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain). 15.Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali. 16.Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri. 17.Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka. 18.Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian. 19.Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam. 20.Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa. 21.Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga. 22.Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. Anak2 perlukan sentuhan dan belaian ,bukan dengan memukul atau mengherdik. :: SELAMAT MENANGANI ANAK-ANAK ::

Friday, December 07, 2012

Cuti-cuti Pulau Pangkor

ehehehe dah seminggu balik dari Pangkor tapi baru hari ni nak load gambar2 kat sini....

Thursday, December 06, 2012

Maafkan saya...

Saya harap saya tidak perlu  meluahkan perasaan kecewa seperti mana yang di update oleh rakan saya di fb beliau..Sedihh

Awak ,
maafkan saya sbb dh kurang beri perhatian pd awak,
saya hanya memerhati awak dari jauh ,
maafkan saya kerana dah jarang ambil tahu pasal awak ,
mungkin hati ini sudah beku,
...mungkin jua hati ini semakin jauh ..

Awak ,
Bg saya mengenali awak adalah memory terindah utk saya ,
Allah telah temukan kita ,
semakin saya menidakkan kehadiran awak ,
semakin awak hadir dalam hidup saya ..

Awak ,
Biarlah saya begini ,
Allah lebih tahu
apa sahaja yg akan terjadi ,
Hanya Allah yg tahu perasaan saya ,
Saya tahu saya tidak bererti lgsg pd awak,
Saya doakan awak akan bahagia dan terus bahagia ,
walaupun tanpa diri saya .

Awak ,
Maafkan saya sekali lagi ,
Maafkan saya kerana jauhkan diri dari awak,
Semoga saya dan awak menemui cinta sejati ,

Cinta yg menuju ke jalan Allah ,
Cinta kekal Abadi ,
Cinta pada Yg Maha Esa

Aku Yang Berdosa - SHAHIR (Lirik)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin