Tuesday, September 28, 2004

JIKA AKU JATUH CINTA

Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semua.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurga-Mu.

Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan
aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.

Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,telah berjumpa pada taat pada-Mu, telah bersatu dalam dakwah pada-MU, telah berpadu dalam membela syariat-Mu. Kukuhkanlah ya Allah ikatannya. Kekalkanlah cintanya. Tunjukilah jalan-jalannya. Penuhilah hati-hati ini dengan nur-Mu yang tiada pernah pudar. Lapangkanlah dada-dada kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu.... ameen Ya Robb...

"AKU CINTA PADA MU KERANA DUA SISI CINTA...AKU CINTA AKAN DIRIMU..AKU SELALU MENGINGATI MU,BUKAN YG SELAIN MU ..ADAPUN CINTA KERANA ENGKAU PATUT DICINTAI ..AKU TIDAK MENGETAHUI ALAM SEBELUM AKU TAHU AKAN DIRI MU..TIADA PUJI DALAM HAL INI,DAN ITU BAGI DIRI KU..TETAPI..PUJI DALAM HAL INI ,DAN ITU ADALAH HANYA UNTUK MU..YA RABB" "

Yang utamanya...

Yang Utamanya…
Kiranya kesempurnaan yang kau harapkan
Lebih tinggi dari gunung yang menimbun
Aku hanya bukit-bukit kecik yang sering dijejak,
Kiranya kelebihan yang kau impikan
Lebih dari lautan yang tidak bertepi
Aku hanya liku-liku sungai kcil
Lagi sempit…yang hanya menmburukkan
Pengembaraan di musafir
Kiranya keindahan yang kau inginkan
Lebih dari mutiara yang sinarnya dipandang Dunia….
aku Cuma sebutir darinya
Yang tertanam sepi di dasar lautan
Kiranya kesenangan yang kau idamkan
Lebih dari setaman kuntuman bunga mekarMengharum…aku
Cuma setangkai tulip putih
Yang kembangnya tiada
Yang Utamanya
Aku ada tawa yang ingin dikongsi bersamamu
Aku juga ada duka yang tidak mahu membebankanmu
Aku ada senyuman yang amat jarang kuukirkan
Aku juga ada tangisan yang mengiringi perjalanan
Bersamaku ada setulus kasih sayang buatmu
Selagi tempatku ada dihatimu
Bersamaku bertamunya rindu yang tidak kenal jemu
Selagi diriku ada diingatanmu…Dan…
Bersamaku ada bahagia yang ingin kutakhtakan buatmu
Selagi kau ikhlas meniti liku-liku bersamaku
Yang Utamanya…Bersamaku ada doa yang sentiasa digalas
Hilangnya doa andai sakaratulmaut menjelma
Bersamaku ada kesetiaan…umpama
Karang yang teguh di lautan bergelora
Akan hilangnya setia andai karang diganggu utuhnya
Bersamaku ada kejujuran…ibaratLangit membumbungi bumi
Hilangnya jujur saat langit dan bumi bersatu
Yang utamanya…Dalam aku semua itu
Telah dituliskan bertemu denganmu
Dan…dalam aku semua itu
Setiap lafazmu tertanam suci untuk impianku
Dan…antara aku dan dirimu
Hati menjadi penghulu dalam doa bersatu
Yang terutamanya…
Aku bukan seperti Ummul Mukminin Siti Khadijah
Aku juga bukan sepintar Siti Aishah
Bahkan bukan juga Fatimah puteri RasululLah
Apatah lagi setabah Asiah
Akulah wanita seadanya…
Hidup di penghujung zaman
Zaman yang penuh kejijikan dan kehinaan
Sinarku kini menanti
Hadirmu solehnya lelaki
Menumpang hidupmu di jalan redha Ilahi
Bersama huluran berkat Rabbul Jalil

Tuesday, September 14, 2004

Tomorrow may be too late

If you're mad with someone, and nobody's there to fix the situation... You fix it
Maybe today, that person still wants to be your friend.
And if u don't, tomorrow can be too late.

If you're in love with somebody, but that person doesn't know... tell her/him.
Maybe today, that person is also in love with you.
And if you don't say it, tomorrow can be too late

If you really want to kiss somebody... kiss her/him.
Maybe that person wants a kiss from you, too.
And if you don't kiss her/him today, tomorrow can be too late.

If you still love a person that you think has forgotten you... tell her/him.
Maybe that person have always loved you.
And if you don't tell her/him, tomorrow can be too late.

If you need a hug of a friend...
Maybe they need it more than you do.
And if you don't ask for it today, tomorrow can be too late.

If you really have friends who you appreciate... tell them.
Maybe they appreciate you as well.
That if you don't and they leave or go far away today, tomorrow can be too late.

If you love your parents, and never had the chance to show them... do it.
Maybe you have them there to show them how you feel.
That if you don't and they leave today, then tomorrow can be too late.

Sunday, September 12, 2004

Bengang!!!

Pagi ni ....aku sampai awal di tempat kerja. Traffic ok ..so tak jammed laa. Aku menanti ..pukul berapa laa makcik wendy ni nak masuk kerja ..takkan dah kena login IX pun nak lambat jugak.
Akhirnya pukul 9:02 minit dia sampai. Aku ingatkan dah settle dah pasal problem nak login ke windows. Rupanya tak lagi....ni buat aku bengang ni....tinggi dah suara aku..tak pasal -pasal aku kata dia bodoh..yer laa mana tak nya ...ada ke dia kata chew tak ada kat CSD...abih tu ..mamat2 lain tu ...tak boleh ke tolong..iskkkk.....siapa yg tak geram...dah naik lemakkk mak cik ni.

Org lain pun tua gak tapi ni mengada-ngada...pandai selamatkan diri sendiri jer . Pasal komputer ..langsung tak nak ambik tahu..kalau org tak cakap...lantak laa ....arghhhhhhhhhhhhhh!!!

Hilang sudah keceriaan!!

Keceriaan kelmarin tidak lagi dapat kurasai semalam. Sehingga petang semalam..aku merasakan ada sesuatu yg tak kena pada dirinya ....sebelum aku pergi meeting..dia cam ok ..tapi lepas habis meeting...lain macam jer ..mesej yg ku hantar pun tak berjawab...atau lambat di jawab nya. Silap aku ke menghantar email itu?

Mungkin jugak dia sibuk . Apa-apapun...aku dapat merasakan ada kelainan. Apa patut aku lakukan? perlukah aku memohon maaf ?

Mungkin aku patut menghantar email ? atau mendiamkan diri.

Saturday, September 04, 2004

Jumaat yang indah

hari ni semua kerja berjalan dgn baik. Seharian juga aku menunggu dia online. Mana pulak dia pergi ni ? akhirnya ...sms dihantar ...alhamdulillah ...jawapan di terima " meeting di luar whole day" . Anyway...pasal apa aku rindu kat dia ni ..iskkkk.

Hari ni cuaca panas di sebelah pagi ..dah petang hujan dan mendung jer. ok ...got to go..dah kul 6. Balik laa ..apa lagi!!....yeahhh esok cuti .




Friday, September 03, 2004

Kampung tercinta...

Dah lama tak jenguk sini. Last Saturday, August 28, aku balik kampung bersama -sama mak, adik , linda, anak-anak saudaraku, nasyirat, nabil dan dini. Dah lama tak balik kampung menjenguk rumah peninggalan arwah abah tercinta. Rasanya dah hampir 4 bulan tak balik.
Last week sebelum balik kg, abg din telefon mak . Katanya , rumput dah mmg tinggi di halaman rumah. Kampung ku di Sungai Batang, Selekoh, Perak.

Sampai di kg , kami singgah di rumah kak ina utk makan tghari. Lauk simple jer tapi berselera makan sebab lapar kut ..ehehhehe . Alhamdulillah.

Pukul 4 dah sampai di rumah kg. Adoi...titi pun dah teruk sgt nampaknya. Rumput mmg betul la apa yg abg din cakap..mmg dah tinggi. Nampak buruk sangat rumah ni...sedih tengok.

Apa lagi..operasi membersihkan rumah pun dimulakan. mak di dapur...aku dgn linda di bahagian hadapan....dia menyapu, aku guna vacuum. Mak aii....punyer laa banyak semut dgn habuk. Jenuh laa menyapu...linda turun lak kebawah...menyabut rumput...aku continue vacuum habuk dan sampah dari tangga depan ke dapur. Adik lak mengemop lantai.

Wah...peluh menitik tapi bersemangat betul kali ni membersihkan rumah. Budak2 tu seronok berlari2 ...abih bergoyang rumah tu ...maklumla rumah papan...depa ingat cam rumah depa tu ...lari laa laju mana pun ..tak goyang pun...ehehhehe. Siap jatuh tergolek bila terpijak lantai licin yg baru di mop dek abah depa pun ...depa buat dek jer .

3 hari kat rumah tu ...tak habis mengemas pun 100%. Rumput dah adik sembur racun tapi tak nampak lagi kesannya after 2-3 days baru laa tahu. Anyway...end of this month , balik lagi laa InsyaAllah sebab nak hantar kain langsir yg kak ina pesan dan kain langsir utk rumah kampung yg kami beli few months ago utk kak ina jahit .

sampai sini dulu...lain kali sambung cerita rumah kampung.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin