Wednesday, January 25, 2006

Internal Audit

Hari ni ada internal auditor meeting. Adeh...kena jadi team leader pulak. Tambah la kerja yg perlu di buat. Isk ..iskk ...kena baca balik apa tugas-tugas seorang team leader ni. Dulu dok jadi pak turut jer ..or should I say...mak turut?? ahahahahah...

Apa-apa pun sejak tak masuk KA ..baru satu hari ...ihiks...ada jer kerja lain yang boleh dibuat. Terselamat lasikit dari menipu..mengumpat, mengacau dan membuat orang marah. Satu lagi tak dan nak meracau tak tentu hala...ehehehhe.

Pasti rindu dengan suasana riang di KA tapi bila fikir balik...biarlah adik-adik yg lebih muda tu bergembira ...

Tiba masa untuk resigned ..ahaks ...ok la ..nak tengok file internal auditor ni..nak check balik ..steps before the audit date ie : after CNY on Feb 13 and 14.

Department Ju kalau ikut tentative schedule on Feb 14..so kena bagi Hana dgn Ainil prepare nak handle auditor yg datang..mintak2 jgn la A yg datang...eheheh minah tu kecuh sikit ...

opss...stop sini dulu...till then..babai...next week masa utk menghilangkan diri dari dunia cyber ...sesapa nak kontek..sila dail nombor henpon ek...see ya ..

Forgiveness


Forgiveness is letting go
of the pain
and accepting what has happened
because it will not change.
Forgiveness is dismissing
the blame.
Choices were made that caused the hurt;
we each could have chosen
differently,
but we didn't
Forgiveness is looking
at the pain,
learning the lessons
it has produced, and understanding
what we have learned.
Forgiveness allows us to move on
towards a better understanding
of universal love
and our true purpose.
Forgiveness is knowing that love
is the answer to all questions,
and that we all
are in some way connected.
Forgiveness is starting over
with the knowledge
that we have gained.
I forgive you, and I forgive myself.
I hope you can do the same.
-poem by Judith Mammay

Tuesday, January 24, 2006

Selasa minggu ke 4, 2006

Hari ni bermula dengan baik . Perjalanan dari rumah ke pejabat berjalan dgn lancar. Sampai di kampus, ada pulak parking lot yg dekat dengan blok B. Alhamdulillah.

Sampai awal setengah jam tapi terus mula dengan email rasmi. Adehberderet email ..termasuklah "junk email" yang makin menyemak.

Kerja memang banyak tapi tak boleh nak buat semua sekali serentak. Sakit kepala nak fikir nanti.

Mana yang boleh di delay kan...ehehhe kita delay kan...

Kat atas keyboard ni hah...ada senarai tugas-tugas yang perlu di selesaikan...alalalalalal...sabar jer laa ek...hopefully sampai ke malam nanti tidak ada halangan yang akan timbul .

Okeyla ..nak solat dulu la ..dah pukul 1.45 petang. Lepas solat , sambung buat articles search pulak...

Friday, January 20, 2006

Sibuk betul....

Sejak awal tahun Ju dah sibuk dengan training , information search skill classes, jadi orang tengah utk dapatkan quotation dan macam2 lagi.

Sampaikan bulan 3 pun dah ada slot utk demo databases...ehehehe. Cam biasa la ..bila tiba petang cam gini..dah mula dah malas nak bekerja keras..otak cam dah slow sikit. Esok jer laa follow up reply ,nak buat appointment dan macam2 lagi. Kekadang malas nak fikir dah sebenarnya. Actually tak elok keje bertangguh ni kan? tapi nak buat cam mana ...pagi dah aktif, sesudah subuh dah sampai ofis ..bila petang ni ingat nak balik la pulak.

Walaupun esok dgn ahad kerja ..tapi rasa cam seronok nak cuti la pulak...ehehe.

Ahad ni ada jemputan ke majlis cukur jambul anak Suzana ...cousin Ju di Felda Sendayan.Malangnya, tak boleh la nak datang sebab habis kerja pun dah pukul 1. Kalau sampai sanapun dah dekat pukul 3 petang. Harap-harap adik boleh la pergi , boleh la dia ajak mak pergi sekali.

Malas dah nak tulis panjang2..ehehe sampai lain entri..jaga diri

Saturday, January 14, 2006

Reasons why smart people stays single...:-)

SINGLE :

1. Single means you have the time to grow and be the person you want to be.

2. Single gives you space to grow. It is harder to grow when you are too close to someone.

3. Single means learning to live by yourself.

4. Single means freedom.

5. Single means learning not to need a man/woman to make your life meaningful.

6. Single is realizing that being married is not necessarily better.


7. Single means that there could be something wonderful around the corner and you can take advantage of it.

8. Single means you are free to love again.

9. Single means you have more time to care for other people. ( tis is true...me care about all my family & frens..sampai terlebih caring ..org tak suka) :-(


MARRIAGE :

1. Marriage is not a word, but a sentence (life sentence).

2. Marriage is very much like a violin, after the sweet music is over, the strings are attached.

3. Marriage is love, love is blind. Therefore marriage is an institution for the blind. Marriage is an institution in which a man loses his Bachelor's and the woman gets her Masters.

4. Marriage is a thing which puts a ring on a woman's finger and two under the man's eyes.

5. Marriage is not just having a wife but also inherited worries forever.

6. Marriage requires a man to purchase 4 types of "Ring" engagement ring, wedding ring, suffering and enduring.

7. Marriage life is full of excitement and frustration. In the first year,the man speaks and the woman listens. In the second year, the woman speaksand the man listens. And in the third year, they both speak and the neighbours listen.

8. It is true that love is blind but marriage is an eye-opener.

9. Getting married is very much like going to the restaurant with friends. You ordered what you want, and when you see what the other fellow has, you wished you had ordered that.

10. A happy marriage is a matter of giving and taking, the husband gives and the wife takes.

11. Love is one long sweet dream, and marriage is the alarm clock.

12. When a newly married man looks happy, we know why. But when a ten year married man looks happy, we wonder why.

13. Before a man is married, he is incomplete. Then when he is married, he is finished.

Monday, January 02, 2006

Sepotong ayat -penerang hidup

UNTUK AMALAN KITA BERSAMA SUPAYA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH
SWT.

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim ... bismillahirrahmannirrahim"
Tafsirannya:

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing
kepanasan.

Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahuahad. Allahussamad. Lam yalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwanahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilahsalam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkanpada akhir solat akan membantukita menjawab persoalan kubur.
Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut.
Tetapi bagi merekayang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap diakhir solat akan
menolongnya menjawab salam malaikat itu.
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titiansiratul mustaqim lalu menuju ke syurga.(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya :
Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah SaiyidinaUmmar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah
tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.


Sabda Rasulullah SAW lagi:
Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap
malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Nota:
Sepertimana sabda Rasulullah SAW
'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila
matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya
bersama
:
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin