Wednesday, December 31, 2008

Aktiviti Santai di penghujung 2008

Jalan-jalan di Metro Point Kajang. Bermula dengan window shopping, last2 terbeli juga beberapa pasang kain..huhuhu sepasang seorang. Bila penat dan haus singgah ler makan pulak. Shopping itu terapi ...ekekeke
Masa Nabil, Dini, Nu'aim ada di rumah dan kak long cuti, kami lepak di tepi tasik sebab dah jemu duduk depan TV..ehehe santai ambik angin sepoi2 bahasa di tepi tasik.Iqa dok menung mengawasi Nabil dan Nasyirat yang sibuk konon nak tangkap ikan dengan botol plastik..ehehehe.


Huhuhu...gambar di atas di ambil semasa menunggu Opah diorang ni beli barang dapur.


Suka memerhatikan keletah budak kecik yang tomei ini dengan gitar mainan dia ..ehehehh beriya2 dia bergaya.


Nabil selalu ada bila kami jalan2 di Nilai 3. Huhuhu gambar barang yang kami bawak balik dari Nilai 3 tak ada


p/s : Esok, 1 Jan 2009 InsyaAllah balik kampung. Doakan kami selamat sampai yer. Kak long nak hantar Iqa balik . Sementara tunggu result SPM dia nak belajar memandu bersama2 kawan2 dia di kampung.


Sunday, December 28, 2008

Makan malam di hujung minggu.meh makan sekali

Wednesday, December 24, 2008

Meh makan.Makan dgn budak2 kecil kadangkala menguji kesabaran. Ehehe kalau mereka buat kecoh,mengamuk atau merengek di meja makan,memang tak senang nak makan. Betuk tak?sebab tu kena sabo!seronok kalau budak2 tu mendengar kata masa makan kat luar.

Sunday, December 21, 2008

Cuti..


Selamat bercuti untuk yang bercuti ..selamat bekerja kepada mereka yang bekerja ..dan selamat memasak untuk mereka yang suka memasak ..ehehe bolehlah yang bercuti ini menumpang makan. Merapu pulak dah di petang Ahad ini..ehehhe. Saya akan bercuti selama seminggu ini dan akan kembali semula InsyaAllah pada 30 Disember. Semester baru akan bermula pada 30 Disember, so kami akan mula sibuk melayan kerenah budak2 kat UNI ini. Tapi cutipun rasanya kena juga ambik tahu jugalah email ofis kut2 ada yg penting. Hmmm...cuti pun kena fikir pasal kerja..ahaks.


Sementara cuti ini, kalau sempat update, kak long update blog ini yer. Sambil2 tu fikir2 apa azam di tahun hadapan ?


Saturday, December 20, 2008

Mimpi lagi..

Entah apa yang bermain di fikiran sehinggakan diri ini termimpi-mimpi. Walau kita tak boleh percaya kepada mimpi namun masih ada terselit rasa bimbang. Sampai 2 kali kak long berpimpi malam /subuh tadi.

Pertama, kak long bermimpi anak saudara kak long kemalangan.Dia datang mengadu kepada kak long dan apabila di lihat tidak ada luka yang ketara tetapi dia di dalam keadaan terkejut. Di dalam keadaan kelam kabut itu, kak long terjaga dari mimpi.

Kali ke 2 kak long bermimpi kak long menaiki motosikal dan tiba-tiba di himpit oleh kereta yang mengelakkan sesuatu di tengah jalanraya sehingga kak long terbabas dan terjatuh dari motosikal. Di dalam mimpi ini kak long terjatuh sebanyak 2 kali dan di himpit/langgar oleh 2 buah kereta yang berlainan. Di dalam mimpi itu, kedua-dua pemandu kereta itu telah lari dari tempat kejadian.

Ya Allah, lindungilah keluargaku dari segala mara bahaya dan hanya kepadaMu kami memohon perlindungan.

Friday, December 19, 2008

Internal Audit Lagi

Kelmarin dapat email ini:

Dear IQAs,

The Internal Audit is scheduled to be carried out from 22nd Dec 2008 – 9th Jan 2009. As such, we would like to call for an Internal Audit Preparatory Meeting.

The details are as below:


Date: 19th Dec 2008 (Friday)

Time: 3.00pm

Venue: Boardroom


isk iskk ...ada ke yang attend meeting ni nanti? ntah berapa kerat ler yang ada. Dah hujung2 tahun macam ni ramai yg cuti ..yang ni pulak baru hantar reminder . Bila tengok schedule audit tu...teman yang paling banyak dept kena handle...hmm partner yg sorang tu teman tak pernah bekerjasama dgn dia sebelum ini. Harap2 tak de laa teman kena buat semuanya nanti sebab awal 2009 nanti teman akan lebih busyyyyyyy nampaknyer dgn internal audit yg kena habis sebelum 9 Jan. Walau tak ada apa2 imbuhan buat keje extra ini.. Sabo jer le!!!

Thursday, December 18, 2008

Siri TV retro kegemaran saya

Huhuhu hari ni dah tak ada idea..so mak long ni mengimbau kenangan lama. Suatu ketika dahulu ( sampai sekarang masih ingat),saya suka menonton banyak siri TV..tak kira drama, komedi atau action seperti..

Moonlighting..siri tv di mana Bruce Willis menjadi hero ...
Remington Steel ..drama action dan penyiasat persendirian yg romantik dan kelakar

Oshin .. citer Jepun ni best..sedih ada,kelakar ada..ehehe walau berhadapan dgn kepayahan, akhirnya berjaya juga hidup senang..dari dia kecil sampai menjadi nenek..


Six Million Dollar Man and bionic woman yang original tau..bukan yang remake yg kuar kat tv baru2 ni..eheheh( mana boleh pisah kedua siri ini, ada kaitan arr..ehehe)

Battlestar Galactica (huhuhu apasal kita suka citer ni hah?? sebab jalan cerita atau sebab watak hero dia yg handsome..ehehehe
BJ and the Bear ( hahahah..travel sekali naik lori dgn "Bear" the monkey)


8 Is Enough( suka tgk famili dalam citer ni kecuh2 sebab kita berdua beradik jer..eheheh)


Full House ( Uncle Jesse yang handsome tu..plus keletah baby yang membesar bersama siri tersebut...ahaks)

21 Jump Street (memang ‘gila’ kat Johnny Depp ni –‘handsome’ abissss!)
Charles in Charge ( huhuhu ada ke orang lain yg suka tengok siri sitkom ni?)

Wednesday, December 17, 2008

The 5 dirtiest foods



by Sarah Jio, Vitamin G, Glamour Magazine


How would you rate your food-safety IQ? I know someone who never washes their fruits and vegetables after bringing them home from the market because he believes that they're washed at the store. Um, no. Read on to learn about what some call the "5 dirtiest foods" and for a food safety wake-up call...

****The dirty food list, according to this fascinating piece I found over at AOL Health include the following:
Eggs: While most eggs aren't going to make anyone sick, experts estimate that more than 2 million germy eggs (as in Salmonella infected) get into circulation each year, sickening 660,000 people each year and killing as many as 300. Um, maybe we should think twice about eating that cookie dough (or, judging by our conversation on Vitamin G, perhaps you'd rather take your chances?). How to buy cleaner eggs? Make sure the carton says they're pasteurized and never buy a dozen that contains any obvious cracks or leaks.
Peaches: They're pretty, but that's just skin-deep. Health experts warn that peach skins are doused in pesticides before they make it to grocery store to prevent blemishes. On average, a peach can contain as many as nine different pesticides, according to the USDA. This is one fruit you might want to buy organic (which may have blemishes, but won't have pesticides). (Here's How Peaches Can Help You Build Muscle.)

Pre-packaged salad mixes: Surprise! "Triple washed" doesn't mean germ-free say experts. Pathogens may still be lurking so be sure to wash your greens before tossing in your salad bowl. (Don't make these salad mistakes!)

Melons: Get ready to be grossed out. According to the article, "when the FDA sampled domestically grown cantaloupe, it found that 3.5 percent of the melons carried Salmonella and Shigella, the latter a bacteria normally passed person-to-person. Among imported cantaloupe, 7 percent tested positive for both bugs." Ewww. Your best bet: Scrub your melons with a little mild dish soap and warm water before slicing. (Stay healthy with these delicious winter fruits!)
Scallions: Blamed for several recent outbreaks of Hepatitis A, and other bugs like the parasite Cryptosporidium, Shigella and Salmonella, scallions present a food safety problem because of the way they grow (in the dirt) and lack of proper washing. While you can't control what happens in restaurant kitchens, you can give them a super-duper washing at home before cooking with.
Other dirty foods in the article include chicken, ground beef and turkey, raw oysters, and cold cuts. Click here to read 5 more.

The bottom line: Don't be afraid to eat these foods, just be aware of the precautions you need to take before enjoying them. Most food-borne illnesses are the result of hygiene carelessness somewhere in the food chain. Protect yourself!

On a scale of 1 to 10, how would you rate your food safety awareness and diligence? Do you wash all your produce? How about pre-packaged salad mixes?
And what about melons?
Do any of you wash the exterior with soap and water before slicing? Opss!! ha ha tak tahu...ehehehe

Tuesday, December 16, 2008

Cerai Kasih


Cerai hidup atau cerai mati? kedua2 mempunyai cerita yang berbeza. Sekarang ini dah macam menjadi trend bila sebut kes cerai berai mesti dikaitkan dengan golongan artis . Hakikatnya ramai juga dikalangan orang yang bukan artis ini yang bercerai.
Alasan untuk bercerai? selalunya yang kita baca atau dengar adalah sebab tiadanya persamaan, tiada persefahaman dan macam-macam lagi.

Cerai hidup, orang akan kata macam-macam mahupun positif ataupun negatif. Tak habis-habis orang akan bercerita dan menimbulkan pelbagai syak wasangka dan spekulasi. Bab nikah dan cerai seperti membeli baju dan selepas itu membuangnya sebab baju dah koyak atau tak muat atau sebab baju yang dibeli itu sudah luntur atau pudar warnanya. Adakah ianya sebegitu mudah? Rasanya tidak sebab kes adanya berlanjutan sehingga ke mahkamah dan mengambil masa yang panjang untuk diselesaikan kerana tidak ada toleransi dan kerjasama dari kedua belah pihak.

Di dalam kes cerai hidup ini siapakah yang menjadi mangsa? Sedikit sebanyak anak-anak yang akan menerima kesannya. Kalau tak ada kes perebutan hak penjagaan anak, mungkin tidaklah panjang juga ceritanya tapi kalau ada, kasihan kepada anak-anak itu. Kadang2 bila sampai kisah "dalam kelambu" pun mereka ceritakan di mahkamah sebab masing2 nak menegakkan kebenaran.

Kalau bercerai mati, maksudnya sama ada suami atau isteri meninggal dunia maka terpisahlah mereka namun begitu rasanya kasih suami dan isteri yang bercerai mati itu biasanya tidak akan padam kecuali sebelum salah seorang dari mereka itu mempunyai dendam dan rasa amarah terhadap pasangan mereka yang telah meninggal dunia itu. Itu adalah satu kemungkinan dan ianya hanyalah pendapat peribadi saya.

Sebenarnya panjang kalau nak diceritakan kisah perceraian ini. Terlalu rumit dan terlalu banyak yang perlu diperhalusi. Cukuplah sekadar mengatakan ada juga perempuan mahupun lelaki yang sanggup makan hati dan bersabar dengan kerenah pasangan masing-masing kerana memikirkan masa depan anak-anak.

Cerai kasih bertalak tidak? iskk itu lagi menakutkan. Ada yang merasa takut mendekati dunia perkahwinan kerana kisah2 perceraian ini? Pasti ada.

Monday, December 15, 2008

Workshop

Hari ini hadir Workshop on business strategy. Huhuhu lepas break ramai yg belum masuk hall tp trainer dah tunggu. Biasalah kan ! Eheks

Thursday, December 11, 2008

Saya dah kembali...

berblogging..walaupun tak sempat nak cerita panjang sebab tak ada cerita nak diceritakan..eheh selain dari sibuk kerja dan menghabiskan baki cuti tahun yang tidak boleh di bawa ke tahun hadapan. Kalau ikutkan boleh jer blogging via mobile phone tapi idea kurang dan malas..ehehhe. Terima kasih kepada kawan2 yang sudi juga singgah walau saya "away" dan mereka yg tak singgah sebab saya tak pergi jengah blog mereka..saya fahamm.

Daaa...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin