Thursday, June 29, 2006

Opss!!!


entri akan bersambung....bila ?? tak pasti lagi...isk iskk terbz la pulak...eheheh

time out dulu...




Tuesday, June 27, 2006

Diari 26 June


Pagi

MLG meeting @ bilik Fakulti Perubatan UM. Arrived @ 8.30am. Meeting @ 9.30am. Hiyaa...so early...eheheh maklumlaa tumpang kereta adik. Malas nak driving. Disebabkan terlampau awal sampai ..maka kita pun duduk la kat bangku2 batu yg selesa di naungi pokok2 yg menghijau di hadapan UM medical library. Meeting habis pukul 12.30. Selepas tu ada products demo by local vendor.

Tengahari

Brek untuk lunch pukul 1.15. Lepas tu lawatan ke UM medical Library.

Petang

3.00pm - Saliza dari IJN resource center mintak tolong driver dari IJN tu hantarkan Nor Azlina dari Perpustakaan Hospital KB ke KL Sentral . Adik ni nak balik ke Kota Bharu, Kelantan..so dia naik ERL dari KL sentral. Pertama kali jumpa junior ni tapi mesra la pulak...ehehe. Kita pun ikut la sama ke KL sentral sebab nak balik awal lagi.Adik habis kerja 5.30..so kita ambik kesempatan ziarah kawan di KTM resource center. Err...sampai kat situ..kita telefon Wan , ahaks ...maklum la 1st time sampai kat KL sentral so tak sure nak tuju hala ke mana so tunggu kat tepi gerai jual tudung sampai Wan sampai.
Lama dah tak jumpa Wan. Salah seorang kawan baik kita masa study dulu.Hmmm.. terlupa lak nak ambik gambar dgn wan kat pusat sumber KTM tu pasal sibuk bersembang...Isk iskk.

4.50pm-Lin telefon suruh kita ke Mid Valley sebab adik ada di Mid Valley IT center. Alamak...kena pi Mid Valley pulak..ingatkan dia nak datang ambik. Ehehe...dah lama sangat tak naik komuter....sampaikan nak beli tiket pun terkial2...ekekek kena gelak dek Wan jer . Memula lagi bagus..siap tanya kat Lin...ada ke komuter berenti kat Mid Valley? ahahahaha malu malu. Wan siap pesan...stesen pertama tren berenti, kita kena turun. Wan hantar aku sampai tren sampai. Thanks so much Wan. Okey la ...perjalanan tak sampai 10 minit..RM1.00. Tren dah berenti...aku lak yg terkonfius ..apasal cepat sgt ..iyer ke ni?? ehehe tanya kat Kakak yg duduk sebelah, "err..ni stesen Mid Valley kan??" . Akak tu mengangguk sambil senyum. Ahahahah adehh malu. So , dah sampai ke stesen Mid Valley...aku ikut jer la sign board nak pi ke Mid Valley.eheheh aku belagak pandai jer ....ikut jer org ramai tu naik escalator ...sure depa nak pi mid valley jugak.

5.10pm - Adik telefon. Alamak...mujur terasa telefon tu vibrate...terlupa lak nak tukar silent mode. Dia mintak aku tunggu kat centre court. Okey arr..sambil2 tu kita window shopping jer la ...belum gaji maa....ehehehe.

6.00 - Dah sampai ke depan bangunan pucuk rebung di Pantai. Lin dah tunggu di luar.

6.45- Singgah di pasar malam Kesuma Lakes.

7.00- Sampai rumah. Alhamdulillah
.

Friday, June 23, 2006

Thursday, June 22, 2006

Resah...


Secarik rasa di tengah malam Rabu dan awal pagi Khamis..

Aduhai apasal payah sangat nak tidur malam ni. Skrin pda ku renung sejak tadi..hajat hati nak meluah rasa tapi tak tahu apa yg nak diperkatakan.

Argh...terasa risau resah gelisah tapi apa yang aku gelisahkan! apa yg aku risaukan? Banyak sangat yg perlu difikirkn tapi aku rasa tak mampu dan tak daya nak fikir.Tak perlulah aku menyesakkan ruang yang telah sedia sempit dan sesak.

Hmmm…setakat nih jer la buat malam nih…nak pejamkan mata ..kut boleh cepat lena!!



Wednesday, June 21, 2006

Brek!!



Eehehehe..brek!!! uiks ..cam NANA nyer slot di astro ria lak Brek!!..ahaks...kita minum dulu..sambil dengar lagu kat bawah ni...err..cam mana bunyik lagu ni ek!! saper ler yg ada lagu ni..tolong bagi boleh?? konon2 ada org tujukan lagu ni kat kita ler ni..ahaks..adehh!! Jgn marah ek...tak ada idea dah nak post apa...terjumpa lak lirik lagu ni kat internet...


Dikau sentiasa aku cinta
Dikau sering bermain di mata
Wajahmu yang ayu
Membuatku kurindu
Tak dapat kulupakan mu
Wajahmu yang ayu
Membuatku kurindu
Tak dapat kulupakan mu

Apakah ini cinta sejati
Apakah ini tidak bererti
Cintaku padamu
Seluas langit biru
Bukti kukasih padamu
Cintaku padamu
Seluas langit biru
Bukti kukasih padamu

( korus )
Ku kan setia padamu
Ku kan taat padamu
Janganlah engkau bimbang
Jangalah engkau ragu
Zuraini ku tak lupa
Janji kita berdua
Yang terbina sekian lama

Kini aku terpaksa pergi
Pergi meninggalkan dirimu
Ku akan berbakti
Pasti ku kembali
Pada mu oh Zuraini
Ku akan berbakti
Pasti ku kembali
Pada mu oh Zuraini

M. Shariff (Salamah Basiron / Yusnor Ef)

Tuesday, June 20, 2006

Isnin Yang Bahagia...

Oleh kerana Ju kerja sabtu dengan Ahad minggu lepas...hari Isnin hari cuti untuk Ju..yes!! eheheheh..setiap 3 minggu sekali..Ju akan cuti hari Isnin...secara automatik , kecuali jika ada hal di pejabat.


Pagi
Nasyirat bersiap nak pergi ke sekolah ugama. " Opah , kita pergi dulu" Nasyirat bersuara. Opah yang tengah sibuk tengokkan Nabil mandi keluar ke pagar menghantar cucu sulungnya. " Baik2 lintas jalan Nasyirat..baca Bismillah", Opah bersuara. Sekolah ugama depan rumah jer..sebelah surau...ehehhehe. Nabil dah siap pakai baju tadika..tunggu van kat pintu. Pukul 8, Ju dengar van sampai. Kedengaran Opah bersuara, "cepat Nabil, van dah sampai tu". Van bergerak sebaik saja Nabil masuk dan duduk. Nur Dini dah siap mandi dan pakai baju. " Mak long , tak kerja ke?" Opah menjawab" tak kerja... Dini tunggu Opah bersiap ok.. kita nak pergi pasar".
Tengahari
" Nasyirat, cepat buat kerja sekolah tu..lepas tu makan, nanti van sampai, tak siap lagi". Opah bersuara. Mak Long tolong tunjuk Nasyirat cara nak selesaikan soalan maths. " Kita pakai baju dulu la Opah..nanti kita sambung buat homework". Opah kata, " okey..cepat sikit". Mak Long basuh kereta pasal kereta dah berdebu...maklumla bila hujan, kereta pun dapat makeup
free...ahaks. Nabil balik dari tadika, bukak pagar , campak beg kat atas sofa. Mak lOng bersuara, " Nabil, letak beg atas meja kecik tu la..cepat". Nabil buat tak dengar jer ...alahai budak ni. Mak Long masuk dan letak beg kat atas meja di sudut akuarium. Tetiba terdengar bunyi hon van. Nasyirat , maklong dan Opah tersentak. Opah kata " Hah ..cepat Syirat..makcik Siti dah sampai tu". Nasyirat terkial2 memakai kasut sekolah. Mak long nampak Syirat pakai kasut terbalik! " Heh Syirat..kasut tu cuba tengok terbalik la ...isk isk budak ni" ehehehe. Masa untuk Opah, maklong dan Nabil makan. Hmm...sedap asam pedas!!
Petang
" Mak ..jom la siap cepat ..kita pergi ", Mak Long bersuara. Nabil mencelah.." nak pergi mana mak long?". "Kita nak pergi jalan..cepat basuh muka , sikat rambut Nabil, Dini" Opah menjawab. Mak Long naik ke atas dan bersiap. Tak sampai 10 minit, Mak Long dah pegang kunci kereta. Nabil dengan Nurdini dah masuk dalam kereta. Mak Long bukak pagar rumah, sementara Opah kunci pintu rumah. Kereta tak banyak di jalanan, 20 minit dah sampai di Tesco Kajang. Nabil sibuk nak jam tangan. Kalau dah belikan untuk Nabil, kenalah belikan untuk Dini dengan Nasyirat jugak...nanti ada yg merajuk. Nasib ler jam " power ranger" yang dia nak tu tak la mahal sangat..masih mampu lagi mak long beli...alahai. Nasyirat dapat jam "spiderman" . Nur Dini pilih sendiri..jam " Barbie". Aiseyyy cute betul jam-jam tu semua ...ahaks. Mak long pun berkenan...tapi malang tak sesuai ...ahaks.!! Sampai rumah, solat asar..dan masa untuk masak. Menu malam ini..telur itik masak lemak, ayam goreng bercili dan sayur sawi goreng campur fish cakes.
Malam
Nasyirat dah pergi mengaji dan balik. NurDini dan Nabil dah mengadap TV. Opah bersuara" Nabil, ambik buku ..hafal ejaan". Nabil , maklong tengok buat dek jer ..alahai. Mak long dah mula geram..."Nabil!! cepat ambik buku ejaan..hafal..rabu nanti ada ujian". Nabil akhirnya mengadap buku ejaan dan menghafal...tapi mata dok selang seli tengok katun. Opah sesudah solat maghrib, menyenduk nasi dan menyuap 3 orang cucu2 dengan penuh perhatian dan kasih sayang. Mak Long punya giliran pulak pegang " remote" astro...ehehhe alahai.
Mama budak2 tu balik dari kerja dalam pukul 9. "Mama...abah mana? " Nasyirat bertanya pada mamanya. " Abah on the way dari KLIA", Linda menjawab. Nasyirat merengek..." Abah pergi mana?" Linda menjawab " Abah pergi Pulau Pinang pagi tadi..ada kerja". "Abah ni..pergi Pulau Pinang tak bawak kita pun" Nsyirat mengomel. Adik ipar mak long diam jer ,tak menjawab. Akhirnya pukul 9 malam..abah budak2 tu sampai ke rumah maklong..dah siap mandi semua. Masa untuk makan la pulak. Mak Long hidang semua lauk2 , nasi, air ke meja makan.
Pukul 11, abah dan mama budak2 tu , balik ke rumah depa ..tak sampai 5 minit perjalanan. Nasyirat dah tidor..Nabil dengan Dini dok main2 lagi dengan Opah . Mak Long biarkan jer..Mak Long pun naik ke bilik .. nak tido awal...esok kerja pagi.

Saturday, June 17, 2006

Jammed di Petang Jumaat



Sesapa yang pernah lalu highway Connaught, mesti pernah terperangkap dlm kesesakan ..jammed!! tapi Ju dah biasa sangat...ehehe dah tak heran...sesekali terperangkap sebab bila balik pukul 7...sure la tersangkut bila nak U -turn masuk menghala ke Kajang. Gambar-gambar nih Ju ambik petang semalam...jalan 2 lorong dah jadi 4 lorong ..nie yg dari arah Bandar Tun Razak dan Bandar Tasik Selatan..

Yang ni pulak ...cuba tengok kat sebelah kanan tu ...adehh...panjang tu ...itu nampak sikit jer ..yg itu dari hala Federal Highway, Sg besi etc..bila bertembung kat simpang exit dari bandar Tun Razak..dah jadi 6 -7 lorong.

Bila nak masuk semula ke highway Connaughtyg 4 lorong, semua dok berebut-rebut..siap potong "Q" tak reti nak bersabar . Ju relax jer ...eheheh ..bukan nak kejar apa pun kat rumah tu ... eheheh tapi ...kekadang " hangin" gak bila ada driver yg kurang ajar ..selamba jer potong Q dgn gaya maut dia !! sabar ..sabar. Dalam pada bersabar tu ...tetiba cermin kereta semakin berkabus...uikss...apasal ni ...jeling kat panel aircond..sekali imbas ok jer ..adehh...terpaksa la turunkan cermin tingkap. Tak berani nak jeling lama2 kat panel tu sebab kereta semua merangkak bumber to bumper ..silap pandang ..terlanggar lak nanti.!


Bila dah lepas dari kawasan sesak , baru aku terperasan...laaaa eh!! bila pulak button A/C ni ter OFF...yg aku ON tadi tu angin jer ...ehehe patutlah ...ingat kan aircond kereta rosak...fuh!! lega . Alhamdulillah...selamat gak sampai kat rumah ..walaupun ambik masa 1 jam..biasanyer 40 minit jer ..ihiks ..itulaa kehidupan di KL ni ...alah bisa tegal biasa ...

Friday, June 16, 2006

Bulan Di Pagar Bintang


Gambar ni akak ambik dengan kamera henpon ...jadinyer tak clear la sangat. Malam kelmarin kut Ju ambik gambo bulan penuh ni..cantik sangat. Ju tak perasan sebenarnya yang bulan mengambang penuh malam tu tapi secara tak sengaja ternampak. Sebaik saja sampai ke rumah malam tu selepas habis kerja, kira nak mandi dan solat isyak ler tuh...jenguk kejap kat tingkap bilik...tengok surau dah gelap..cuma lampu-lampu dari rumah di seberang padang yang terang. Itu bangunan yang kelihatan di gambo tu , surau la tu. Bulan mengambang betul2 di atas surau, berpagarkan bintang-bintang yang ingin ku petik( ceh wah...ekekekk cam sampai tangan nak petik) ahak!! Malam tadi aku tengok di dada langit cuma ada bintang2 yang bertaburan..tiada lagi bulan yang mengambang. Maka pungguk pun merayu la kepada bulan..( err...merepek dah akak..tengahari buta ni ....ehehehe)

Tuesday, June 13, 2006

Alahai ...keretaku

Kelmarin bila mimpi itu datang
mimpi mainan tidor
itu kata orang
Mimpi itu datang lagi
arghh..tak ada apa-apa pastinya
Tapi
Semalam mimpi jadi nyata
Tanpa aku sedari
Hanya manusia itu tahu
Manusia yang tidak bertanggungjawab itu
Pagi ini...
Calar itu telah terlukis
Lekuk itu telah terukir
Di kereta kesayangan ku...
Hati tercalar..hati terguris
Dugaan tiba lagi...
Ku pujuk hati
Alahai keretaku...

Monday, June 12, 2006

Selamat Hari Bapa...






Gambar terakhir abah bersama mak, adik dan Ju

Semalam hari bapa or fathers day. Sebenarnya aku tk pernah meraikannya .kita budak kampung, maner tahu pasal benda2 ni semua.Walau abah dah lama tiada tp aku tetap ingat kat abah.abah...ju dulu tk pernah terfikir yg abah akan mati dlm usia yg agak muda,tk pernah fikir cam maner nk hargai abah masa tu. Abah sentiasa ada bila anak2 abah perlukn abah.abah pernah jahitknpoket pd skirt PBSM warna putih masa ju darjah 5 sebab ju nk skirt yg ada poket sedangkn skirt yg sedia ada tk de poket.manja betul masa tu tk fikir susah senangnyer abah nk bg anak dia yg sorang ni happy.Tapi anak abah ni kekadang kepala batu…degil gak!! Tapi degil2 pun bila abah tinggikan suara sekali jer memang tak balas dah..takut. Ju sedih abah. Ju tk dpt balas jasa abah.

Masa tu SRP baru jer habis dan abah pergi meninggalkan mak, Ju dgn adik. Itu cerita 23 thn yg lepas , banyak suka duka yang anak2 abah harungi sehinggalah saat ini. Rumah peninggalan abah masih kami kunjungi walau tk sekerap mana.Sejak mak tinggal dgn ju,rumah tinggal kosong.tp minggu lepas ju,adik mak , menantu dan cucu2 abah balik kg,sempat juga adik ganti atap zink yg bocor di dapur.ju tinggalkn duit pd wak selamat utk repair dinding dapur sbb tk sempat nk buat semua dlm masa 3 hari.

Kak ina dgn abg din akan tgk2 bila sempat.abah...airmata ju dah mula bergenang bila teringat kisah2 lama.airmata dh mengalir nie,ju berhenti dulu...semoga abah ditempatkn dikalangan org2 yg beriman,Ju akan sentiasa mendoakan kesejahteraan abah di sana, Amin.

Pada mereka yang masih mempunyai abah, ayah, papa, daddy atau bapak ,dengarlah kata mereka..sesungguhnya tidak ada seorang bapa yang mahu anaknya tidak bahagia dan berjaya. Hargailah mereka ..walau bukan dengan wang ringgit ..cukup sekadar bertanya kabar mereka.

Bagi aku...setiap hari adalah hari bapa dan hari Ibu...

Friday, June 09, 2006

Mawar oh Mawar!!

Facts on Soyabean Milk

Saja nak kongsi info ni dengan semua kengkawan. Ada kawan yg bagi info ni ..semoga memberi panduan bagi kita semua ..InsyaAllah


All of us know that soyabean milk drink provides good protein to our body... but not many of us know about the technicalities involved, on when to consume and when not to consume soyabean milk drinks.

Soyabean milk drinks are best consumed on hot sunny days where the sun is burning and glaring. The soyabean milk provide lots of nutrients to the body, as the body is able to absorb the protein well, under this type of weather condition.

However, avoid drinking soyabean milk when the weather is cloudy or raining . Drinking soyabean milk under this weather conditions, facts has proven that the body will not be able to absorb the protein. After a long run, it will result in a disease called "GOUT " or "high acidic urine", which is due to the high protein residue in the body.

GOUT will cause you to have pain to both your knee joints & heels, and it can only be controlled when you cut down on your food intake of proteins and aided with medications. The pain is unbearable. And, more often than not, usually, you will not have the slightest clue as to what would have caused you to have the pain.

Over the years of too much of foods intake like soya beans, ikan billis, broccoli, spinach, peanuts, animal organs ( i.e. liver) etc, could result in GOUT, so it's best to monitor your diet to help avoid GOUT as a cause of prevention.

So dear friends, plz pass this on to your family, relatives and frenz to keep an alert of the grain of truth to the pros and cons of soyabean milk, and be cautious at all times as to when it is best taken and when to avoid it.

Thursday, June 01, 2006

Sabar jer la...

Penat badan..penat otak memikir!!!...Hari ni dok turun naik tangga sebab uruskan training di computer lab. Ada jer yang tak ada!! Waaa...cam mana aku boleh lupa nak booked LCD?? last minute apply ..bila LCD sampai..training dah half way dah!!

Bukan itu jer yang aku buat silap. Kelewatan aku untuk bertanya kepada staff pasal Reactivator yang rosak bulan lepas menyebabkan boss "sound" aku malam tadi. Arghh!! apasal ler yang back up reactivator pun rosak gak masa ni?? Adehh....apa la nasib malang bertimpa2. Sabar jer laa...

Dah tu ni tadi...tengah nak luah rasa kat sini..ada lak sms dari anak mamat tu ..apa lagi laa yang dia nak dari aku?? dia kata nak chat , nak mintak tolong bla bla ..mintak email....apa kes ni?? arghh malas nak layan ...

Bawak diri ler dulu...sabar laa hati..

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin