Thursday, November 29, 2007

Apabila Hujan Mencurah Tiba

Di saat dan ketika ini, hujan sedang turun amat lebat sekali. Kak Long sedang membuat kerja-kerja di pejabat dan tiba-tiba terimbas kembali kisah kak long di zaman persekolahan dahulu. Kak Long fikir ada baiknya kak long ceritakan di blog untuk entri hari ini. Inilah kisah-kisah dimasa sekolah ketika ada hari-harinya hujan tiba tanpa diundang.

Semasa Kak Long bersekolah rendah, tidak banyak peristiwa lucu, kelakar mahupun menggembirakan ataupun menyedihkan berlaku yang melibatkan hujan. Cuma apa yang kak long masih ingat dan jelas di ingatan ini ialah baju hujan yang arwah abah kak long belikan untuk digunakan apabila hujan turun ketika turun dari van sekolah. Warna baju hujan yang cute utk budak montel yang comei (perasan...erkekekek) itu berwarna merah jambu atau bahasa sekarang ni lebih senang disebut warna pink...ihiks. Tak tahu apa sebab abah kak long belikan baju hujan dan bukannya payung untuk kegunaan kak long semasa itu. Mungkin sebab fikir budak kecik ni mana ler tahu nak simpan dan lipat payung kut...hmmm apa sebab ek..tak pastila pulak. Kelakar wehh bila ingat semula, kalau hari hujan, sebelum sampai kak long dah pakai baju hujan tu dalam van...ahahahaha..lepas tu bila turun tak la basah kuyup sebab jauh juga jarak van berhenti dengan rumah kak long. Maka berjalanlah budak montel itu dengan baju hujan kaler pink dan beg sekolah kotak berwarna merah dan hitam di dalam hujan bersendirian dan apabila sampai ke rumah, muka memang basah sebab baju hujan cover baju sekolah jer ...ekekkek stokin dgn kasut memang habis basah. Balik ke rumah mak tersayangpun sambutlah kepulangan anak montel dia ni ......huhuhu cam rasa sedih pulak time nak bercerita ini...ihiks.

Apabila naik sekolah menengah, ada satu hari tu, hujan amatlah lebat dan turun disaat-saat kak long nak pergi ke sekolah. kak Long dengan kazen pun tunggulah hujan tu reda. Apabila dah teduh, maka adalah air yang bertakung di jalanraya di hadapan rumah kak long. Semasa ini, abah kak long dah tiada lagi dan kak long telah berpindah ke kampung. Sedang kak long dan kazen terkial-kial nak kayuh basikal, tiba-tiba air memercik ke baju dan kain sekolah...huwaaaaaaaa ada ke patut ntah lori ke kereta( tak ingat) langgar air yang bertakung dan tentu korang dapat bayangkan bila baju kurung putih kena air lopak..huhuhuhu dengan itu maka kami berdua ambik keputusan tak pergi sekolah ...ekekekke jahat betul ...yer la dah suntuk masanya nak tukar baju ( alasan sebenonyer...ehehehhe..alhamdulillah dalam nakal ni berjaya jugak jadi orang...ahaks).

Ada banyak kali apabila tiba masa nak balik, hujan laa pulak. Masa sekolah menengah tak pulak kak long guna baju hujan tapi guna payung. Payah Oooo nak pegang payung sebelah tangan dan pegang handle basikal sebelah tangan tapi terpaksa jugaklah guna. Kalau hari panas tak ada angin , tak ada hujan kira okey guna payung masa baik basikal. Lain pulak ceritanya kalau naik basikal masa hari hujan. Huhuhu pernah sekali tu, hujan turun dengan angin pulak bertiup kencang, ketika itu, payung yang kak long guna tersingkap...wahhhh kelam kabut kak long kat atas basikal tu, mana lagi nak kontrol supaya tak jatuh basikal dan mana lagi nak tengok kereta/lori/motosikal yang lalu lalang dan pada masa yang sama terpaksa berhenti di tepi jalan dan tutup payung!! Huhuhu oleh kerana dah nak balik ke rumah..jadinyer biarlah basah kuyuppun tak apa...eehehe tapi syukur,alhamdulillah sepanjang naik basikal ke sekolah mahupun balik dari sekolah ketika hujan tidak ada kemalangan yang berlaku dan tidak pulak demam atau pening bagai. Sekarang ni kena hujan sikit pun demam la pening laa..ehehe maklumlah dah tua.

Apa yang tinggal kini hanyalah memori indah yang masih tersimpan di dalam ingatan. Walau hujan datang dan pergi, memori itu tetap tinggal di petak kenangan dan hati ini. Inilah sebahagian dari suka dan duka suatu ketika dahulu...

Wednesday, November 28, 2007

Hidup Kena Berani ?

Hari minggu yang lepas sebaik sahaja tamat waktu kerja , kak long dengan mak kak long( mak lepak kat bilik kak long) solat dan makan tengahari di restoran berhampiran tempat kerja. Dalam pukul 2 petang kami selamat sampai di rumah sepupu di Taman Perkasa, Hulu Langat. Comel sangat anak perempuan sepupu tu( sorry tk ada gambar baby..lupa nak snap). Nama baby girl ni sedap sungguh , Nur Qaseh...huhuhu telah diambil nama angan2ku ini ...ihiks.

Bila balik kak long tengok di jalan besar hulu langat menuju ke Lebuh raya Cheras-kajang amatlah sesak. Dua lorong hampir tidak bergerak dan pada ketika itu juga kak long nekad membelokkan kereta ke kiri dan terus menuju ke Pekan Batu 14 Hulu Langat melalui Jalan Hulu Langat dan belok ke kanan utk ke Semenyih menggunakan Jalan Sungai Tekali dan seterusnya apabila sampai di satu simpang tiga, belok sekali lagi ke kanan ke Jalan Semenyih-Kuala Klawang.Jangan tak percaya, inilah pertama kali kak long memandu di jalan ini yang terkenal dengan jalan sempit dan berbukit-bukau serta berliku-liku. Sebelum ini kak long jadi penumpang ajer...ahaks. kalau pernah memandupun setakat jalan Sungai Lalang utk pergi ke Hutan Rekreasi Sungai Tekala..ehehehhe.

Mak kak long dah cuak dah..maklumlah minyak kereta amat mininum ketika itu dan mana ada stesen minyak di jalan lama ke semenyih itu . Kak Long yakin kerana ketika itu hari masih siang..cuaca pun okey dan InsyaAllah kami akan selamat sampai ke Semenyih dengan selamat. Sebenarnya sebelum mak kak long ingatkan tentang minyak , kak long tak perasan minyak dah kurang..ehehehhe tapi syukurlah kami selamat sampai . Amatlah berbeza apabila memandu sendiri dan menjadi penumpang, kerana ketika menjadi penumpang tak rasa pening pun tapi semasa kak long memandu petang itu, terasa sedikit pening apabila terpaksa memandu di jalanraya yang berbukit bukau dan berliku-liku.

Heheheh tapi kak long diam jer , terus memandu secepat yang boleh..( ihiks..mak kata slow sikit long...slow ) . Banyak kereta yang berselisih tetapi tidak banyak yang berada di hadapan mahupun yang mengekori kereta kami. Seriau bila ada kereta yang dipanju terlalu laju dikawasan yang sempit dan mulalah mak mengomel marahkan pemandu yang kurang ajar tu ..ehehehe .Bukannya apa,kak long nak cepat sampai ke kawasan Hutan Rekreasi Tekala yang dah biasa kak long pergi, itu sebab kadang terlupa, tertekan pedal minyak lebih sikit, maka laju jerla kereta tu menuruni bukit yang curam. Punyerlah konsentret memandu, cuma sempat bagi komen tentang kereta-kereta yang berhenti menikmati pemandangan tasik ( empangan ke hah?) ehehhe tak pasti sebab cuma nampak sekali imbas macam tasik disebelah kiri jalan. Lepas tu dok tengok budak2 muda mandi manda di cucuran airterjun yang mengalir laju dari atas bukit di tepi kanan jalanraya ...eheheh cam best jer tapi takut nak berhenti utk menikmati pemandangan disitu.

Apapun sebenarnya kita sesekali harus keluar dari "comfort zone" atau zon selamat atau selesa . Walau kita sudah selesa dengan apa yang kita hadapi, guna atau lalui setiap hari,kita perlu keluar dan mencuba . Sesekali kena berani dan kalau nak berani kenalah kena pada tempat dan masanya. InsyaAllah kita akan lebih berjaya. Kalau kak long tak berani hari itu mencuba memandu di jalan yang kak long tak pernah lalui, mungkin kak long tidak tahu yang kak long sebenarnya boleh buat banyak perkara yang kak long tidak pernah buat ...huhuhu mesti kak long terperangkap di kesesakan lalulintas yang entah bila akan berakhir di petang minggu itu kalau kak long masih nak ikut lebuhraya utk balik ke rumah.

************

Selalu fasilitor suruh kita keluar dari "comfort zone" apabila kita menghadiri bengkel atau seminar. Kita biasanya akan lebih selesa duduk di meja dan kumpulan yang sama setiap kali bermula sessi perbincangan/aktiviti, betul tak? Apabila kumpulan dibubarkan dan kita diletakkan di kumpulan yang lain , adakah anda merasa tertekan, takut, tidak selesa atau mungkin anda tidak kisah dan tidak peduli. Anda akan cuba melakukan yang terbaik utk diri anda dan kumpulan anda?

Sunday, November 25, 2007

Bila dan di mana ..

Cuti sekolah hujung tahun dah tiba dan kak long terasa nak bercuti beramai-ramai tapi nak ke mana nak dituju?

Terasa nak drive sendiri ke pantai timur...ada pulak terasa nak ke tanah tinggi...hmmm mana satu laa nak pergi ni ? Mak pulak ada terkenang nak pergi ke Penang kalau hantar syafiqa balik hostel..hmmm tapi itu tahun depan ler tapi boleh jugak sambung cuti dari 31 dec -3 Jan 2008...hmmm.

Heheheh sebenarnya cuti ada sikit jer laa lagi dlm seminggu tapi bila pulak nak mula cuti ....satu masalah juga tu ..maklumlah kena jugak bergilir-gilir dengan anak-anak buah di tempat kerja ni.

Lagi pulak, kena tunggu si Iqa dengan mak dia datang ke rumah kak long ..baru best cuti ramai2 ni.

Dengar Nasyirat kata, abah dengan mama dia nak bawak dia dgn adik2 ke Cameron Highland..hmmm tapi abah dia tak cakap pun lagik..eheheh kalau di ajak mahu jer kak long ikut sama ..ahaks. Kalau tak di ajak...kak long kena plan cuti2 sendirian berhad laa. Hmm kemana agaknyer dan bila laa nak cuti ni ? hmmm sambung cuti selepas cuti krismas pun ok gak ni ...hmmm fikir-fikir!!

Saturday, November 24, 2007

Belum siap

Perubahan atau ubah suai yang kak long pernah ceritakan beberapa minggu lepas masih belum siap sepenuhnya..sabar jer laa. Salah satu dari perkara yang di fokus untuk menceriakan hati ialah projek ini. Kadang2 bila fikir lambat sangat siapnya jadi risau juga ...ehehhehe.



Kerja-kerja memasang jubin di porch telah siap cuma tinggal dinding pagar di bahagian hadapan ( sebelah kanan atas gambar) yang belum siap. Pagar pun cadangnya nak ditukar..huhuhu ada sesapa nak bagi idea nak tukar pagar bentuk yang macam mana ...tapi yg kak long mampu laa ek...ehehhe .



sebahagian dari siling di bahagian dapur tambahan yang masih belum siap sepenuhnya.



Bahagian sinki dan dapur masak yang pada ketika entri ini ditulis telah siap di pasang jubin sepenuhnya cuma kabinet belum tempah..huhuhu..warna apa nak di tempah ni ek..ehehe rumah dah tema warna cream /coklat. Tingkap akan dipasang pada hari ini.



Sebahagian dinding dapur yang telah siap di pasang jubin dan ketika kak long menulis entri ini, jubin lantai telah siap di pasang. Pintu masih belum dipasang sebab susah pekerja nak keluar masuk.Gambar diambil pada minggu lepas tapi tak sempat nak update.

Friday, November 23, 2007

Layanzzz

Terkenang lagi masa dulu menonton filem hindi Yaadon Ki Barat di panggung rex di Teluk Anson (sekarang Teluk Intan) dengan Arwah Abah dan Mak. Filem ini dihasilkan dalam tahun 1973. Kisah 3 beradik yang terpisah semasa kecil dan lagu ini telah menyatukan mereka kerana setelah masing-masing dewasa mereka saling tidak mengenali. Ada yang menjadi penjenayah dan ada yang menjadi penyanyi. Adik beradik..walau bergaduh macam mana pun akan tetap kembali bersama bak kata pepatah air dicincang tak akan putus.

Thursday, November 22, 2007

Orang kata...

Bimbang
Risau
Gundah
Sentiasa menjadi igauan
Orang kata jangan fikir
Tapi tidak semudah itu
Orang kata tidak semua berfikir begitu
Tidak semua tapi tetap ada yang begitu
Orang kata tidak elok berfikir begitu
Mudarat diri kemudian hari
Orang kata jangan bimbang
Orang kata jangan gundah
Orang kata mereka faham
Akur aku dengan kata-kata itu
Masih ada sinar itu walau dibayangi awan kelabu
Masih ada harapan ..masih ada yang mengerti
Aku masih mampu tersenyum
Terima kasih kepada yang berkata-kata

Wednesday, November 21, 2007

Sepi itu Indah


Adakala
Sepi itu indah
Ada masa
Diam itu lebih baik
Adakala
Aku perlu diam
Ada masa
Kejauhan itu damai
Adakala
Aku perlu menyepi dari kejauhan itu...

Monday, November 19, 2007

4 dalam 1..Kalian tetap di hati..

19 November 2007

Alfatihah untuk arwah Abah kak long yang telah meninggalkan kami genap 24 tahun hari ini. Semoga rohmu dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.
Cucu abah Nasyirat bertanya "Opah, Atuk mati sakit apa"? ketika kami menziarahi pusara abah di hari raya lepas. Mak jawab " sakit jantung, sebab tu jgn hisap rokok okey".

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
29 October 2007

Genap setahun umur Muhammad Nu'aim. Sorry baby..mak long masukkan sekali ucapan ini dgn kakak Iqa dan Abang Nasyirat Nu'man yer. Jangan nakal2 sangat, kesian Opah terkejar2 nak jaga Aim.

14 November 2007

Genap 16 tahun umur Norsyafiqa. Semoga dipanjangkan umur dan berjaya di dalam SPM tahun 2008, InsyaAllah.


18 November 2007
Genap 9 tahun umur Nayirat Nu'man. Be a good boy and jangan nakal-nakal. Dengar cakap mak long, Opah, abah dan mama okey.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Friday, November 16, 2007

Things Men Hate About Women


Huhuhu dah ada idea nak menulis semula. Alhamdulillah. Senarai ini kak long petik dari satu artikel di dalam yellowpost yang diterbitkan oleh TM Info-media Sdn Bhd. Setujukah anda dengan apa yang diperkatakan di bawah ini? baca dan komen yer. Harap maklum, senarai ini bukan idea dari kak long tetapi hasil kompilasi oleh penulis tersebut dan kak long paparkan di sini untuk di kongsi bersama.

1. Needing to discuss the relationship all the time. Can't women just go with the flow?
- hmmm...not me. No..no

2. Shopping! Don't go into 10 different shops just to get the cheapest version of what you want!
-Tak sampai 10 kedai pun...kadang terus beli jer ...ahahahah. Malas nak jalan.

3. Spending hours in front of the mirror, and yet nothing is perfect!
- Iskk .iskkk tak de ler kak long nak buat gitu eh.

4.Fashion follower-sometimes the fashion trend doesn't suit her, but you can't talk her out of it!
-Komen sentiasa di dengar..ikut tk ikut lain citer ek!!

5.Eagle-eyed. Women notice the minutest most insignificant detail and criticise people for it!.-Hmmm ye ker pun..eheheh.

6.Jealousy. It is really difficult to love a woman who is jealous all the time.
-Jeles mesti ada weh..isk.

7.Clingers-on. After falling in love, women get clingy and needy all the time.
-Iskk tidak ler teman pernah jadi gini. Selagi boleh semua buat sendiri.

8.Testing men. Women just love to test men into doing all sorts of ridiculous things just to prove how much he loves her.
-Lagi ler tak pernah buat benda2 pelik. ntah2 lelaki suka kut di uji..huhuhu.

9.Crying on every single little thing.
-Ehh ..tolong laaa ...tak de nyer teman nak teroyak tk tentu pasal.

10. Think they are better than you. Pretending to be more of what they are and telling you how to improve yourself.
-Hmmm tak pernah teman nunjuk pandaipun...tetap kena tipu dan tak disukai jugak..ehehehe.

11.Incessant non-stop talking. Women think they have answers to everything and want to rationalise everything.
-Errr...ada ler kut yg cam gini tapi bukan teman rasanyer ler.

12.Treating men as emotional support. Get a grip woman, don't cry on my shoulder all the time. Solve some of your own problems.
-Hekeleh...cakap jer ler korang maleh nak layan...ekekekek.Teman selalu cuba selesaikan sendiri jer ...


Guys ...any comments? Ladies...come on..speak up!!

Thursday, November 15, 2007

Tak Tahu..

Tak tahulah ek..apalah sebabnya hari ini tak ada idea nak menulis kat sini. Terasa ada perkara yang nak diluahkan tetapi tak dapat nak fokus..huhuhu macam tak best jer lah bila ada perasaan yang sebegini...ni nak jadi kes Mad_Redo1 ke ni ..kena virus tak de mood nak update entri. Aduhai ...macam ada road block pulak kat minda ni ..ehehehe sabo jer la.

Wednesday, November 14, 2007

Tentang Waktu




Ambillah waktu untuk berfikir,
itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain,
itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa,
itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar,
itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai,
itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat,
itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa,
itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi,
itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja,
itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal,
itu adalah kunci menuju syurga.

Tuesday, November 13, 2007

Entah Mengapa...

..hati ini menjadi sayu dan sedih sejak menerima berita pemergian ibu saudara Hairie , rakan blogger kak long. Kak Long di kampung apabila terbaca mesej yang ditinggalkan oleh Uncle J di shoutbox. Sebelum itu airmata kak long telah mengalir apabila berbicara dengan Hairie di YM dan membaca kisah Hairie di hospital bersama-sama ibu saudaranya.


Kak Long terfikir apakah ada orang yang akan menjaga kak long sekiranya ditakdirkan kak long menderita sakit seperti yang di alami oleh ibu saudara Hairie. Ibu saudara Hairie tidak mempunyai keluarga sendiri , tidak ada anak dan tidak ada suami. Jika ditakdirkan kak long juga berseorangan sehingga ke akhir hayat, adakah anak-anak saudara mahupun saudara mara yang lain sudi menjaga kak long ....

Kesedihan ini membuatkan airmata ini mengalir deras ketika kak long menaip entri ini. Al-Fatihah untuk arwah ibu saudara Hairie. Minggu hadapan genap 24 tahun Abah kak long meninggalkan kami sekeluarga buat selama-lamanya...sayu hati ini bertambah-tambah lagi.

Monday, November 12, 2007

Kita adalah kita..


Pernah satu ketika kak long merasa sedikit terkilan apabila tidak ada tetamu yang singgah ke blog kak long. Ada pendapat yang mengatakan kalau dah terlalu lama tak update, mesti orang tak nak singgah lagi. Mungkin betul juga kenyataan itukan? Tetapi kak long sekarang ni dah tak kisah. Kalau ada orang nak singgah, alhamdulillah. Kalau ada yang tidak peduli apabila kita singgah ke blog mereka, itu hak mereka dan kak long tidak akan menganggu mereka lagi.


Mungkin pada mereka ada di kalangan blogger ini adalah bukan dari golongan mereka yang canggih manggih kut...ehehhehe biarkanlah mereka dengan dunia mereka.

Apabila ada rakan blog yang menyebut nama rakan blog yang telah mereka kenali dan menyebut tentang sipolan itu dan sipolan ini, kak long pun cubalah singgah ke blog mereka dan meninggalkan jejak..tetapi sebaliknya tuan punya blog boleh membalas komen rakannya yang ditinggalkan selepas komen kak long...eheheheh komen kak long tu tak ada nilai kut..ataupun halimunan!! Sekurang-kurangnya kita balas kunjungan rakan yang singgah ke blog kita. Mungkin juga dia datang ke blog kak long tetapi tak tinggalkan jejak..huhuhuhu wallahuallam tapi tak ada pulak jejak sipolan dari luar negeri tu kat "live feed"? ehehhe tak apa ..tak pe ...dia boleh mengelak dari di kesan kut.


Apapun seperti yang telah kak long sebut di awal entri..itu hak mereka. Kita berkawanlah dengan mereka yang tidak "busy" atau tidak buat-buat lupa akan kehadiran kita ...ehehhe . Itu saja nak kak long perkatakan sejak hilang 4 hari ...ihiks ..bukan ada orang caripun kalau kak long hilang berminggu-minggu ..yer tak?? ahaks...

Macam-macam perangai bloggers ni...terimalah seadanya !!! Kak long sendiri bukannya sempurna dan baik sangat ...ehehehe.

Wednesday, November 07, 2007

Mengapa Di Rindu

Anak punai anak merbah
Terbang turun buat sarang
Anak sungai pun berubah
Ini pula hati orang
Mengapa dikenang

Asal kapas jadi benang
Dari benang dibuat baju
Barang lepas jangan kenang
Sudah jadi orang baru
Mengapa dirindu

Kasih yang dulu tinggal dalam mimpi
Kasih yang baru simpan di hati
Kasih yang dulu tinggal dalam mimpi
Kasih yang baru simpan di hati

Selat teduh lautan tenang
Banyak labuh perahu Aceh
Jangan kesal jangan kenang
Walau hati rasa pedih
Mengapa bersedih

Kalau pinang masih muda
Rasanya kelat sudahlah pasti
Kalau hilang kasih lama
Cari lain untuk ganti
Mengapa dinanti

Patah 'kan tumbuh hilang berganti
Akan sembuh kalau diubati
Patah 'kan tumbuh hilang berganti
Akan sembuh kalau diubati

Sayang mengapa dirindu


Uji Rashid (Ahmad Wan Yet / Zain Mahmood)


******************

Setiap kali kita mengalami kekecewaan, tidak perlulah kita hilang pertimbangan sehingga ada yang mahu membunuh diri. Iskk tolonglah, itu bukan tindakan yang menggambarkan sebagai seorang yang beragama. Adakah kita terfikir walaupun kita mati, adakah tindakan kita itu tidak menyusahkan keluarga dan mereka yang ditinggalkan. Jangan hanya dikecewakan oleh seorang lelaki mahupun seorang perempuan yang dinamakan kekasih, kita sanggup mengambil nyawa sendiri ataupun mengambil tindakan yang bodoh. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian dan hikmah di sebaliknya. Hidup perlu diteruskan dan jadikan setiap kekecewaan itu sebagai semangat untuk meneruskan hidup yang sementara ini. Percayalah, pasti ada yang sayang kepada kita ...Allah juga sayang kepada hambaNya.

Monday, November 05, 2007

Dah balik dah...

Kak Long dah selamat sampai dari Marang, Trengganu petang semalam pada pukul 5 petang. Hari ni terasa cam jet lag pulak walaupun naik bas ...ehehhehehe. Jenuh wehh pergi sesat sikit...balik tak ada masalah. Apapun memang masa amat suntuk....especially masa utk shopping ..pendek kata shopping pun tak puas.Tak sempatpun nak jumpa blogger, sebab masing2 sibuk dengan kerja.

Apapun terima kasih kepada Beib kerana sudi membalas panggilan telefon kak long. Kak Long hanya setakat sempat beli sedikit buah tangan utk mak dan anak2 sedara. Untuk diri sendiri ada ler sehelai kaftan batik...eheheh. Maaf laa yer hari ni tak ada banyak gambar, nanti bila dah ada gambar yg diterima, kak long update lagi

Oh yer, terima kasih kepada semua kawan-kawan yang singgah ke sini semasa kak long berada di Kuala Trengganu.

Mengantuknyer....ehehhehe.

Thursday, November 01, 2007

Kisah Selepas Exam...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dulu-dulu zaman kak long sekolah rendah atau menengah memang selepas exam jer adalah masanya untuk bermain di dalam kelas. Segala jenis permainan di bawak ke dalam kelas, dam, chess, dominoes, snap, donkey, old maid dan macam-macam lagi permainan kad yang dibawa.


Dah berpuluh tahun masa berlalu tetapi tidak ada perubahan dengan aktiviti selepas exam di kebanyakan sekolah. Pendapat kak longlah kenapa mesti dibuat peperiksaan akhir tahun terlalu awal sedangkan ada 1 bulan lebih lagi masa persekolahan sebelum cuti akhir tahun. Akibatnya ramailah budak-budak sekolah yang bosan dan akhirnya ponteng sekolah. Budak2 tak dapat nak beraya sangat sebab sebaik habis cuti raya, terus exam. Mana yang tidak peduli , memang raya sakan jugaklah dan last minute baru sibuk nak baca buku ( macam kak long jugaklah ni...ahaks). cikgu-cikgu kena lebih kreatif untuk mengisi masa terluang anak-anak murid selepas exam.

Tetapi berlainan dengan MRSM, anak saudara kak long Iqa akan menghadapi exam akhir tahun pada 2 minggu terakhir sebelum cuti sekolah, jadinya tidaklah banyak masa terbuang selepas exam. Habis sahaja exam, sudah bermula cuti sekolah.

Di sekolah Nasyirat dan Nabil, selepas exam, bermula latihan untuk sukan tahunan tetapi latihan hanya melibatkan 1-2 jam sahaja. Masa selebihnya bila di tanya " belajar ke tadi Nabil?". Nabil menjawab "tak ada! ". Cuma cikgu bagi balik kertas exam. Isk iskk ..dia kata malas nak pergi sekolah, asyik main ajer . Bukan ke seronok main ajer..tak payah belajar? Sebelum exam, suruh belajar malas, dah habis exam, ada banyak masa utk main2 di dalam kelas , bosan pulak...eheheheh apa-apa aje laaa.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin