Friday, February 29, 2008

Anggapanmu dan Anggapanku

fun quiz for myspace profile and blog

Setelah membaca entri Noushy di Strange But True, Kak long terfikir nak letak entri ini. Maaf yer Noushy...ambik sedikit idea Noushy. Hari ni bukan birthday kak long sebab kalau birthday kak long, 4 tahun sekali baru ada 29 Februari..ehehe saper di antara anda yang hari lahirnya 29 Februari? Selamat Ulang tahun Kelahiran yer.

Berbalik kepada tajuk dan foto yang tertera di sini, mengikut kalendar cina, tahun yang kak long dilahirkan ialah tahun monyet. Apa yang kak long nak katakan kat sini kebetulan yer, ada sebahagian dari apa yang diperkatakan tentang kak long yang lahir di tahun monyet ini adalah benar . I do not let betrayer let go easily..huhuhu. Yang lain-lain tu hanya orang lain yang dapat menilainya..betul ke kak long macam tu? ada sebahagian lagi kak long ada jawapannya tapi tak tahu sama ada sama dengan pandangan atau persepsi anda tentang kak long. Mungkin jugak persepsi anda adalah semuanya negatif atau ada personaliti anda yang sama dengan apa yang tertera di atas itu? Masing-masing pasti ada jawapannya tetapi tidak hairan jika kita mempunyai anggapan, pandangan atau persepsi yang berbeza. Jalanilah hidup ini dengan sebaik mungkin dijalan yang benar.

Thursday, February 28, 2008

Terkurung ke terkunci?

Oh tidak!!! apa malang nasib hari ni. Sampai awal sebelum 7am tapi terkurung. Heheheh macam terkurung dalam sangkar emas..ihiks kalau sangkar emas ok lagi..ni sangkar ofis ni hah yang tak berapa nak indah tapi tetap dihatiku.....cisss apa daaaa. Kunci pintu bilik tak boleh nak dibukak weiii..jammed!!hampehh ..sabor jer ler!! Mujur ler pc kaunter ni canggih dari pc kat bilik tu..flat screen..beso lagik...ahahahah teman guna ler pc kat kaunter ni untuk meluahkan rasa kurang bernasib baik tapi alhamdulillah , syukur juga kerana dapat buat entri awal pagi sebelum mula kerja. Mak aiii kena tunggu Uncle Ong dari maintenance ler nampak gayanyer ni ..huhuhu mesti pukul 9 lebih nanti..uwaaaaaaaaaa. Tak dapat nak ambik biskut ..lapoooo. Cafe lum bukak!!! Sabo jer ler makcik zura wehhh..ahaks.

Wednesday, February 27, 2008

Dia datang lagi


Huhuhu macam bagus jer tajuk ni..kut2 laa ada siapa2 yang istmewa datang ek...ahaks. Baru kejap ni tadi ada staff dari dept quality assurance bagitahu ada external audit lagi bulan depan. Hisss...rasa macam baru lagi audit..ihiks cepat bebeno ler pulak audit lagi. Tahun lepas orang2 audit tu tak datang ke sini, tapi tahun ni tak pasti ler pulak. Kalau tak ada lagi bagus..ehehhehe. Makcik yang jaga audit di organisasi kami sekarang ni asalnya dulu dari kolej ...tempat kawan sebilik masa kat Uitm dulu kerja..eheheh so dia kata makcik ni tak ada buat apa2 yg bagus pun kat tempat lama dulu!! huh...tak tahu ler teman nak komen macam mana..apa2pun asal dia tak kacau department ni dengan benda bukan2 sudahlah!!. Mungkin juga pengalaman di tempat lama digunakan dengan lebih baik di tempat baru? First impression masa 1st time jumpa dia di KT semasa management board annual summit, makcik ni tak isi pun borang survey yang HR edarkan. Dia join kaminyer sketsa masa tu pun sebab terpaksa ...isk iskk harap2 dia ni tak buat benda2 yang tak elok di sini sepertimana ditempat kerja lama dia dulu seperti yang dikhabarkan oleh kawan kak long tu.

Tuesday, February 26, 2008

Ubat? Oh tidak!!


Kelmarin, Nu'aim muntah selepas terbatuk beberapa kali sedang dia leka bergolek2 di atas kapet di ruang tamu. Aduhai, tak sempat nak bawak dia pergi ke bilik air!! habis berbau masam sampai terpaksa angkut kapet keluar rumah..eheheh. Kena tunggu sabtu ni la nak hantar kapet tu ke kedai dobi. Sejak dia batuk dan demam awal bulan ini, susah sangat dia nak makan ubat. Macam mana yer caranya nak buat budak2 kecik terutama dalam umur 1-2 tahun ni nak makan /minum ubat? . Nu'aim sebelum dia masuk wad hari tu, senang jer nak bagi dia vitamin atau ubat cecair tapi sejak di hospital dan sampai sekarang ni dia akan mengelak dan melalak bila nak bagi dia makan ubat. Walaupun kak long tak ada anak tapi anak2 sedara kak long tinggal di rumah kak long lebih dari 8 jam sehari dan adakala kak long dan mak kak long jenuh memujuk Nu'aim minum ubat...fuhhhh sabar..sabar!! eheheheh siap kena side kick tu ..dia terajang dan tepis picagari /sudu melayang jatuh...ahaks. Dengan airmata meleleh dipipi dia menjerit-jerit sampai kadang termuntah sebab tak nak minum ubat. Ada sesapa boleh kongsi idea dan pengalaman? Kadang2 yang dibaca tak boleh nak diikut sangat.

Sunday, February 24, 2008

Fobia


Dah jadi macam fobia sekarang ni bila memandu di jalanraya. Tertakut-takut ( erkk ... ampunkan bahasaku ini...eheheh) bila ada yg memandu terlalu laju,takut dia hentam kita...bila ada yg memandu terlalu perlahan, takut kita pulak yang tersondol kereta dia ...huwaaaaaaa..ni ler bahananya bila kereta kena sondol 2 minggu lepas. Terasa gayat pulak bila nak buat u-turn, bila nak membelok...macam2 ler rasa takutnyer. Fobia 3 tahun lepas kembali menyerang!! Jantung berdebar2 bila terpaksa brek mengejut..bawak keretapun dah slow semacam jer ..uhukss.Kelmarin rasa nak putus jantung bila terkena situasi brek mengejut.Malam termimpi2 termasuk lorong sehala, jalan sempit, kena tinggal dek konvoi la ..sesatlah...huaaaa macam2 ..fobia jadinyer .Adusssssss...kalau boleh tak nak memandu tapi apakan daya..akan terpaksa juga aku redah. Tolonggg....

Saturday, February 23, 2008

So Long, Thank You for all the help


I'm saddened to have to do this again, but today I'm saying my collective goodbyes to two of my department members, Ainil (left us in early February) and Nurul (leaving us on early Mac). Over the years both ladies provided patient and exemplary service to the users and the organization. I would like to wish Best of luck to Ainil and Nurul. Keep in touch okey!



It is hard to say Goodbye ...

Wednesday, February 20, 2008

Happy 5th Birthday Nurdini

Sayang Dini..



Alhamdulillah, Nurdini sudah berusia 5 tahun. Tidak ada parti di Harijadi Nurdini yang ke 5 pada 17 Feb yang lepas. Opah dengan mak long dia bagi hadiah seutas rantai dgn pendant berbentuk hati serta sepasang baju berwarna pink. Memula tak ada kek harijadi tapi dia merengek kata bukan harijadi kalau tak ada kek..so mama dia belikan kek juga kelmarin..eheheh maka dia pun dengan sukacitanya meniup lilin. Opah dia kata dia tak sabar tunggu mak long dia ni balik dari kerja...ehehhe maklumlah minggu ni shift habis pukul 8..maka sampai rumah dah pukul 9. Apapun ni ler dia sebahagian gambar Dini sedang meniup lilin di dapur rumah kak long ...eheheheh siap pakai baju tidur dah tu..eheheh. Semoga Panjang umur, jadi anak yang solehah yer sayang..



gift of love

Friday, February 15, 2008

Perjalanan Ditunda...


Kak Long sibuk dengan kerja sekarang ini.Tak terfikir nak update cerita apa kat sini. Apapun, semoga semua kawan-kawan sihat dan selamat berhujung minggu. Maaflah yer..tak dapat nak jalan2 ke blog kawan2.

Perjalanan melalui laluan darat dan udara utk ke semua blog telah ditunda ke satu masa yang belum dapat ditetapkan. Sekian, Terima kasih.

Wednesday, February 13, 2008

Sepetang di Lumut pada 080208



Baru sehari cuti tapi dah bosan duduk terperap di rumah kazen, jadi pada hari jumaat yang lepas kami jalan-jalan ke Manjung. Memula singgah ke Giant ..saja2 singgah dan kazen akhirnya beli beg baju utk Iqa bawak balik ke Balik Pulau. Ingatkan nak pergi ke pantai Teluk Batik tapi tak jadi memikirkan betapa sesaknya di situ tahun lepas dan akhirnya kami ke Lumut. Konvoi 2 kereta. Kazen kak long dgn hubby dia.



Jangan tengok orangnyer..tengok gerbang tersusun tu...

Walaupun kak long dgn mak tak berapa sihat, eheheheh kami redah jugalah jalanraya yang penuh dengan kenderaan bertali arus. Coastal road atau jalan pesisir pantai yang menghubungkan Selangor dan Perak dan juga negeri2 di utara semenanjung memang sentiasa sibuk dan sesak dimusim cuti perayaan . Sesiapa yang pernah lalu di Simpang Empat, Hutan Melintang( rumah kazen tak jauh dari situ ler), mesti pernah rasa jammed di persimpangan lampu trafik kat situkan?? kan?? eheheheh sabo jer ler. Berderet kereta nunggu giliran, tambah sesak bila ada org KL yang potong Q ..ekekekk termasuklah orang2 tempatan ( tak termasuk kak long..ahaks).



Lumut waterfront & Mak


Iskk ..melalut pasal sesak ler pulak..ehehe sesak kat jalan..sesak juga kat Pekan Lumut...giler punyer sesak..sampai tak ada tempat letak kereta ..semua "FULL" . Kat jeti nak pergi Pangkor lagi ler sesak ..huiyooo kak long pusing keliling jerlah pekan Lumut tu ...dan akhirnya berhenti di hujung Lumut Waterfront yang terletak kira2 2km dari pekan Lumut..ahaks sini jer yang ada tempat letak kereta yang kosong tapi malanglah tak ada kedai souvenir kat situ..ciss! maka bergambolah kami ditepi jalan itu..ahaks!



Kak Ina dan kaklong


Iqa nak beli souvenir ..eheheh tapi tak larat nak menapak ke pekan sebab panas terik.Walaupun panas terik..kami berdua sempat jugak posing tu ..ahahahah. Lain kali la ek Iqa kita pergi lagi..bukan jauhpun...sejam lebih sikit dah sampai.Nanti cuti sekolah kita pergi ok.

Shafiqa dgn sauh gergasi

Kalau nak datang cuti-cuti di Pulau Pangkor sila datang di bulan2 di mana bukan cuti sekolah dan bukan cuti perayaan...eheheh kecuali jika anda suka dengan kemeriahan dan kesesakan itu. Jemputlah datang ke Perak.

Tuesday, February 12, 2008

Cerita Hati dan Perasaan

Catatan ini mungkin pernah anda temui di blog2 yang lain. Maafkanlah kak long kerana mahu mengisi ruang ini sekali lagi dengan catatan yang sama.



Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.

Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang.

Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai anda kembali!

Jangan harapkan cinta sebagai balasan.

Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda.

Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu.

Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut.

Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram.

Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum.

Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda teramatkan rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar.

Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah ke mana-mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia.

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga.

Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang datang di dalam perjalanan hidup mereka. Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka.

Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam.

Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis.

Monday, February 11, 2008

Malang tak Berbau

Kak Long balik kampung tapi tak bermalam di rumah sendiri sebab mak tak berapa sihat. Kazen suruh mak bermalam di rumah dia saja sebab kalau dirumah kg mesti berhabuk...dan mak mesti tak duduk diam kemas itu , kemas ini. Cuti tak seronok sangatlah...dan semakin tak happy bila dalam perjalanan balik ke Kesuma, En. spectra telah "terluka" akibat kelalaian Cik Iswara yang telah "mencium" En Spectra tanpa izin. Huwaaaa...walau terluka yang tidak parah tapi hati ini terluka bila tuan punya cik Iswara tu tak mo bayar ganti rugi calar dan kemek bahagian belakang en.spectra. Minah tu sibuk call suruh laki dia datang tolong. Lepash setengah jam tunggu, teman dah sakit hati.Mengenangkan tk mo susah payah dan tak tahupun mana hala balai polis trafik Klang tu ....so tak adalah kak long buat report!! kalau tak naya korang weh..kena bayo saman RM300 sebab langgar belakang kereta orang..Hampehhh arrr...nak bertekak nak claim insuran laa bla bla.... Siap tanya lagi..kompaun apa pulak kak ? wehh ni ada lesen ke tak ada lesen ni?? undang2 jalanraya pun tk tahu!!! Kalau dah langgar kereta orang mesti ler takut yer dak? Dah laa kak long pun masih tak berapa sihat dengan pening lalat sebab selsema lagi..tambah pulak jadi macam ni..dugaan sungguh...

Tuhan ampunkan salah silapku kerana meluahkan rasa ketidakpuasan hati ku di awal pagi.Engkau berikanlah ketenangan di hati ini...namun aku bersyukur kepadaMu kerana masih bernafas lagi dan Engkau berikanlah ketenangan kepada Ibuku kerana aku tahu dia terlalu bimbang akan sesuatu yang hanya Engkau yang tahu Ya Allah.


dan airmata pun mengalir lagi...

Wednesday, February 06, 2008

Favourite Links


On Monday I was tagged by Dr. Natrah. The tag is about your favourite link. Sorry Nat..hari ni baru nak buat . (Huhuhu Nat...nasib baik Nat tag ..ada jugak bahan nak dijadikan entri hari ni...ehehhe)

The Rules:


1. MUST be clean. No X-rated sites.

2. Only FIVE links.

3. MUST tell 5 people.

4. A link back to the person who tagged you ;)

5. An active link plz.



On your mark...ready ..set ...go!!


1.My Tag Board-Shoutmix

I can access this site via my mobile phone while I'm away from the office. I do not have laptop or pc at home so this site enable me keep track and replying all the messages /notes from friends or new visitors who drop by and decided to leave a message. As long as I have your shoutmix url, then I may drop by and leave my messages in friends shoutmix tagboard.


2.Gmail the email
I used to have more than 1 unofficial email addresses but now I access gmailand yahoo via my pc in the office and also via my mobile phone.But I prefer gmail because I can check any comments from friends that related to any of the entries in my blog. The comments and messages from friends make me happy...alalalala.


3.Maybank2u

Huhuhu...sama macam Nat. Bayar segala macam bil via online banking..faster and convenient.

It is a must during end/early of the month..ahaks..

4.Online Digital Photos

Noushy introduced me to gettyimages many many months ago and since then I frequently using photos from this site for my blog. I do access other free online digital photos but I prefer gettyimages than the other sites.

5.My cyber/blogger friends as stated in the right sidebar of this blog

Rules #3 of this tag is to tell 5 people, so I would like to know these people favourite links. Hehehh I tag more than 5...bolehla yer. Senang jer ..buat okey.

1. Noamee
2. Mamaranggie

3. Airynnz
4. Beib
5. Cikgu Panji
6. Pokcik Mersik

Tuesday, February 05, 2008

Sayang PadaKu




Terima kasih kepada Airynnz kerana hadiah yang diberikan kepada kak long " Rose Award". Amat dihargai kerana ketika hati merasa sedikit gundah di dalam dilema, ada seseorang yang mengingati diri walau tanpa suara..walau tanpa wajah. Kak Long hadiahkan utk semua teman2 yang datang berkunjung dan ya ..kawan yang sedang membaca entri ini. walau siapa juga kalian, kak long amat menghargainya. Maaf jika kak long tidak sempat membalas kunjungan ke blog kalian.





Duka derita duka laraku didunia
Tidaklah aku sesali juga tak akan aku tangisi
Sesal kita apapun yang kurasakan dalam hidupku
Semoga tak membuatku kehilangan jernih jiwaku

Andaikan dunia mengusir aku dari buminya
Tak akan aku merintih juga tak akan aku mengemis
Ketidak adilan yang ditimpakan oleh manusia
Bukanlah alasan bagiku untuk membalasnya

Asalkan kerna itu
Tuhan menjadi sayang padaku
Segala kehendak-Nya
Menjadi syurga bagi cintaku

Bukanlah apa kata manusia yang ku ikuti
Tetapi pandangan Allah tuhanku yang kutakuti
Ada tiadaku semata-mata milik-Nya jua

-Kyai Kanjeng-

Lagu tema siri Dilema wanita TV1

Friday, February 01, 2008

Kejutan Nu'aim di Awal Pagi

Awal pagi tadi kira-kira pukul 1.45 pagi, kak long terjaga bila mak menjawab panggilan telefon. Hati kak long dah berdebar ..iskk berita apa yang akan disampaikan ni? biasanya tengah malam atau awal pagi cam gini mesti cerita sedih atau emergency. Tiba-tiba mak menangis. Mak sebut nama nu'aim...sebut nama Linda..mak kata ya allah cucu aku!! Haah!! apa jadi ni?? Mak sebut pasal demam panas. Ya Allah..petang semalam Nu'aim dah sejuk dah badan dia.

Mak kata cepat pergi rumah adik. Nu'aim demam...tadi mulut dia berbuih..mata dah pandang ke atas jer. Mak dah menangis..kak long terus kejutkan Nasyirat dan Nabil yang tido lena. Kak Long nak cepat sampai tak tukar baju pun..dok pakai kaftan batik ..baju tido. Kunci pintu rumah...dalam masa 10 minit kami sampai ke rumah adik.

Linda ajak kak long tolong drive kereta..dia nak bawak nu'aim ke KPMC. Masa tu nu'aim dah diam jer..tak ada bunyi langsung kuar dari mulut dia. Mujurlah awal pagi..tak banyak kereta. Dlm masa 15 minit kak long sampai ke KPMC...haiyaaa siap nurse tu suruh isi kad..register. Linda kata boleh ke rawat dulu..nanti kami isilah borong tu. Terus dia suruh nurse sorang lagi yang baru balik beli air ...buat treatment. Linda dgn Aim masuk bilik..kak long tolong registerkan. Hmmm...ingatkan dia kena masuk wad..tapi doktor( maybe jugak MA) just masukkan ubat melalui bontot Aim..masa tu dah dengar Aim menangis...huaa hati kak long yang sedih sangat bila dengar dia menangis. Nurse tu kata ..walaupun temp dia hanya 38 tapi setengah budak body dia tk boleh nak tahan..itu sebab dia kena seizure..ya allah takutnya!! Dia kata jgn bagi suhu badan aim naik lagi..kalau terasa naik suhu badan..terus bagi ubat...stabilkan suhu badan untuk elakkan seizure...aduhai kesian n'aim.

Selepas ambik ubat kami balik...sampai pukul 4 kak long tk boleh nak tido. Pagi ni cam orang mamai jer ...dok menguap. Alhamdulillah Nu'aim dah boleh ketawa..dah boleh main2...siap ON TV sendiri. Kak long di rumah adik sekarang ni ...pinjam pc bayo segala bil..dan akhirnya update blog ni. Selamat berhujung minggu utk semua.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin