Saturday, January 31, 2009

Terlepas dah...

muahaha alkisahnya malam ni hari ini dalam sejarah.lawak giler!korang
nak tahu tak?kak long tak sedar yg kami dah terlepas jalan masuk ke
rumah kampung! yang lawak jugak adik pn boleh memandu terus jer sampai
terlajak ke kg sebelah ehehe.gelap sgt mlm ni sampai tk perasan dh
sampai.cuaca hujan dari ptg tadi menyebabkn keadaan gelap dr biasa.
Kami kuar mkn mlm ikan bakar d simpang 4 kira2 16 km dr umah
kampung.Hua hua tak abis gelak bila dua2 kereta boleh terlajak!
agaknya leka berbual alahai ..

Friday, January 30, 2009

Balik kampung ..Jom!

Esok pagi,Insya Allah mak dan kak long akan balik ke kampung.Dah
sebulan tak menjengah rumah pusaka peninggalan Abah. Kak long harap
hujung minggu kawan2 semua meriah dan ceria yer! Semoga dipermudahkan
Allah swt di perjalanan kami esok.Amin.

Thursday, January 29, 2009

Happy 600th Entries


Ini adalah entri yang ke 600. Kalau tulis novel , sehelai sehari , dah tebal novel tu ..ahaks. Semangat blogging pun suam2 kuku, bila dah sampai entri ke 600 tu..hmm kira okey la kan?? kan?? ahahah ( macamlah ada orang yang peduli).


Sepatutnya entri ke 600 dah tiba masa cuti CNY tapi bila hantar entri bergambar menggunakan mms tak masuk pulak ke blog....so sabo jer ler laa..ahaks. Alhamdulillah harap2nya bolehlah entri sampai ke 1000..bila?? tak tahu la lagi...kut panjang umur, adalah nanti.

Wednesday, January 28, 2009

Eh..eh silap orang ke?

Ini anak saya. Aikk...ehehe cuti empat hari dah ada anak? ahaks! Gurau ajer... sebenarnya kak long tak kenal pun budak ini . Hari Sabtu yang lepas, semasa sedang menunggu mak yang ketika itu berada di dalam pusat rawatan homoepathy di Bangi, tetiba ajer budak ini pegang lutut kak long dan terus bersandar kat tepi kaki kak long sambil perhati budak2 lain bermain. Ahahaha sebelum itu dia main dengan abang dia dan mak dia pulak duduk sebelah kak long. Eheheh ini kes silap orang la ni. Kak Long diamkan ajer sebab nanti bila di tegur takut dia menangis pulak.

Last-last dia perasan dan berpaling ( tgk gambar atas) bila ayah dia sampai dan gelakkan dia. Eheheh sempat kak long ambik gambar ini ..muka dia macam konfius tapi dia cool...tak terus lari bila perasan yang dia pegang bukan mak dia . Insiden yang cute!!! .

Ahaks lebih cute kut kalau mamat hensem yang silap duduk sebelah kut2 ingat kita ni mak we dia...akakakaka. isk iskk silap2 kena baling dgn kasut dgn awek dia kalau pakwe dia buat silap macam budak kecik ni buat kan?? ahahahaha.

Wednesday, January 21, 2009

A Picture's worth A Thousands Words?

I owe this tag from my x-colleague Nurul. So Nurul, terimalah seadanya yer...ehehehhe.
The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people."

I am..


I really want to go..


My favourite place



My favourite things are..





Favourite drinks are..



Ice tea or ice milo ...hmmm suddenly I feel thirsty..ahaks



My favourite foods are

hmm..yummy




mmMmm...anyone care to share? ihiks

My favourite colors? :-)


I live & born in..


I was born in Perak ..



I attended..



1981-1985




1986-1987





1989-1992 & 1998-2000


My favourite movies are...
I have so many favourite movies ...


I choose these two ...

err...sama pulak dgn Nurul...ehehehe



My hobbies are..



and I definitely wish for..
anybody care to buy for me..as a gift? in my dream..alalalala

This tag goes to ...



~~Abang Long
~Tie
~Mad_Redo1
~Ku Ina
~Arsaili
~CintaMiloAis

Tolong ignore tag ini kalau anda telah menjawabnya sebelum ini yer...terima kasih (:

Saturday, January 17, 2009

Kenapa...


Apa reaksi anda apabila mendapat tahu salah seorang rakan baik anda di zaman persekolahan telah berkahwin dan anda tidak mendapat kad undangan sedangkan ada rakan yang memberitahu mereka mendapat kad undangan walaupun dah "last minute"?


Perlukah anda bersorak "yeayyyyy" ...tak payahlah beli hadiah atau susah2 fikir nak pergi ke tidak ke kenduri itu? atau pun anda merasa terkilan kerana lambat mendapat berita dan terasa anda dipinggirkan?


Perasaan bercampur aduk apabila kejadian di atas benar2 terjadi kepada diri sendiri baru2 ini. Sedih ada..keliru ada, musykilpun ada...dan pertanyaan2 yang muncul di benak ini, dia dah tak nak kawan dgn aku ke? atau dah lupa kat aku? atau terlupa atau sengaja buat2 lupa? kalau kawan2 lain boleh dihubungi melalui panggilan telefon dan kad juga dihantar, kenapa tidak aku? Kalau dah memang nak sorokkan perkahwinan, biar semua kawan2 tak dapat undangan, so tak adalah kita ini dapat berita basi.


Walau apapun..selamat pengantin baru diucapkan kepada rakan ku itu...

Friday, January 16, 2009

What is hiccups?


Hiccups occur when a spasm contracts the diaphragm, a large sheet of muscle that separates the chest cavity from the abdominal cavity. This spasm causes an intake of breath that is suddenly stopped by the closure of the vocal cords (glottis). This closure causes the characteristic "hiccup" sound.

What causes hiccups?
A very full stomach can cause bouts of hiccups that go away on their own. A full stomach can be caused by:

*Eating too much food too quickly.
*Drinking too much alcohol.
*Swallowing too much air.
*Smoking.
*A sudden change in stomach temperature, such as drinking a hot beverage and then a cold beverage.
*Emotional stress or excitement.


How long do hiccups last?
Hiccups usually stop within a few minutes to a few hours.

Hiccups that last longer than 48 hours are called persistent hiccups. Hiccups that last longer than a month are called intractable hiccups. While very rare, intractable hiccups can cause exhaustion, lack of sleep, and weight loss. Both persistent and intractable hiccups may be a sign of a more serious health problem and must be checked by a doctor.

There are many known causes of persistent or intractable hiccups, including:
Central nervous system problems, such as cancer, infections, stroke, or injury.
Problems with the chemical processes that take place in the body (metabolic problems), such as decreased kidney function or hyperventilation.
Irritation of the nerves in the head, neck, and chest (vagus or phrenic nerve).
Anesthesia or surgery.
Mental health problems.

How are hiccups treated?
Most bouts of hiccups go away on their own within a few minutes to a few hours and do not require any treatment.

Many home remedies are used to treat hiccups. Most of them involve increasing the level of carbon dioxide in the blood, which usually stops hiccups. Some of these remedies include:

-Holding your breath and counting slowly to 10.
-Breathing repeatedly into a paper bag for a limited period of time.
-Quickly drinking a glass of cold water. ( betul wehh...baru buat kejap ni tadi ..terus hilang sedu)
-Eating a teaspoon of sugar or honey.

The treatment for persistent or intractable hiccups depends on the underlying cause of the hiccups and may range from medicine to acupuncture or hypnosis. Sometimes several treatments may be tried before persistent or intractable hiccups are controlled. If you have hiccups that last a few days or longer, your doctor may conduct tests to rule out a more serious problem.

Who is affected by hiccups?
Hiccups affect males more often than females. Hiccups occur in practically every human being, including babies and older adults

Article is extracted from webMD. For more information on hiccups
please click here

Thursday, January 15, 2009

Tukar lagi..

...besar kemungkinannya!.

Kadang rasa sakit hati jugak bila kita tak dapat berita yang penting yang mungkin melibatkan kita! Kita dapat tahu secara tak sengaja..kira berita tak rasmilah. Di dalam emel yang dihantar oleh salah seorang lecturer berkenaan database journal yang dia nak syorkan supaya uni beli, Prof. bincang pasal approval dari academic VP dan dia kata Jawatan VP academic dah diberi kepada Prof. K. Hah terkejut teman wehh...Prof. tu agak lembab( nak tangkap apa yg teman ajo pasal nak guna database) but quite baik hati dan lurus bendul ..ehehhehe ( jahatnyer aku). Adehlahh agak2 library ni pun akan di bawah jagaan dia juga ke? Oh!!! Noooo. Pleasee...kita kalau boleh tak nakk. ( tapi mana boleh tolak..huhuhu)



Masalahnya ( masalah ke? ), tak pernah bekerjasama dgn dia ni ..biasa setakat jumpa dalam meeting dan bual biasa2 jer. Adehh...seriau memikir susah ke agaknyer kalau betul dia jadi bos baru. Hishh..mana lagi nak bincang pasal benda2 yg aku nak buat tahun ni ...boleh ke dia bertolak ansur macam bos yg ada sekarang ini? Selama 16 tahun ni ...dah 4 org bos dah bertukar..so yang ke 4 inilah yang paling kita rasa selesa.



Huwaaaa...projek ubahsuai library dah tertangguh setahun lebih, kalau dia ambik alih, boleh ke dia handle, atau nak ke dia teruskan?? Walau orang kata hidup berubah...memanglah berubah tapi berubah kepada buruk ke baik? itu yg kita khuatirkan. Iskk iskkk...teman hanya mampu mengeluh dan buat jer apa yg termampu dan tawakal jer laa ( dgn harapan bos tak bertukar..uhuks..sedihhh)

Wednesday, January 14, 2009

Anak-anak Palestin



Di dalam diam mata melihat
Sengsara anak-anak saudara Islamku
Dikau seumpama anak-anakku..
Hati menangis


Walau aku tidak mampu membantu di sisimu
Aku menangis untuk dirimu dan aku akan terus berdoa

Aku tahu engkau tabah
Aku tahu engkau sedih
Tetapi aku juga tahu engkau merasa bangga
Engkau adalah anak-anak yang bermaruah

Jahanamlah laknat rejim zionis itu
Akan ada balasan buat mereka yang membunuh
Ingatlah segala perbuatan jahat
Akan ada pembalasan kelak
Ya Allah , bantulah saudara dan anak-anak yang tidak berdosa ini
Lindungilah mereka dari segala kekejaman ini


Anak-anak Palestin
Walau hilang kaki dan tanganmu
Aku pasti engkau tidak akan menyerah kalah
Anda akan membawa perubahan untuk bangsamu
Berjanjilah demi ayah dan ibu yang telah gugur.



Nota: Boikotlah barangan buatan Israel dan Amerika. Walau bukan semua jenis barangan tetapi sekurang-kurangnya lakukanlah sekadar termampu

Tuesday, January 13, 2009

Cerita awal pagi...


Jauh betul jarak kereta ku dengan kereta orang depan..ehehe pemandu berhemah ..ahaks

Hari ni awal2 pagi dah sesak menuju ke plaza phoenix tu ..dalam gambar tu ada bulan lagik..ahaks. Huhuhu sebaik saja lepas tol ..mak aiii rasa nak muntah. Hehehehe bukan tak biasa macam ini tapi dah 2 bulan kira okeylaaa kann sebab cuti sekolah, jalan kurang sesak....ahaks ada jalan yang tak sesak..tapi kena pusing jauh..hmmm rasa lebih kurang campur tolak darab bahagi..duit minyak dgn tol ada macam sama jer..ehehe. Sabo jer ler.

Monday, January 12, 2009

Ziarah II

My mom and aunt



Yesterday, after zohor prayer, my mom and I went to UM medical center or formerly known as University Hospital. We went there to visit my auntie who was admitted for pneumonia. I've never been in UMMC for a very long time. I was there once when I was still a student in Jalan Othman PJ. At that time, I was accompanying a sick college mate. We were sent there by college van.

I used to pass by UMMC by mini bus when I was working in SS 19, PJ from 1992-1997. Since then, I hardly go to that area because " tak ada kepentingan" . Anyway, yesterday, I was a kind of disoriented a bit when I saw a traffic light so near to the EPF flyover. In my mind, I still remember that the entrance to UMMC is the 1st traffic light from EPF flyover but somehow I stop there for a few seconds and when I turn to the right, I saw a NO ENTRY signage , then only I realized that the junction is for EXIT and not the EXTRANCE..ahahahah. I quickly look to the rear mirror and I saw this one guy driving a Wira also stop behind of my En. Spectra. I guess this guy also do not realize the changes in UMMC or could be that was his 1st time.

I do not realize that there are multi storey car parks in UMMC...ahahhaha pity me. I drive all the way to the end of Dentistry Faculty and I parked my car there. Hui yoo...it is quite far from the main building but it is okey. I don't mind paying few ringgit as long as " tak kena saman".

It was Sunday, so the faculty is quite empty except for visitors of UMMC. Hahaha once again I got lost in " Wad bersalin" because I was inform by one of the not so friendly security guard at the building to go to 1st floor, but the 2nd person I asked told me to go to 2nd floor in order to get to the main lobby of the main building. Finally, I asked one of the nurses, and this friendly nurse gave details instruction. After walking about 15 minutes (my mom walks a little bit slower because of her legs condition), finally we reached the 12th floor of main building.

At the ward, I met a cousin and he told me that there is a multi storey car park next to the EXIT and the car park where I parked my car was the 2nd car park which is quite far from the main building. Never mind. We learned from mistakes, right?

I paid the parking ticket there and we safely arrive home around 6.20pm after stopping by at Semenyih to " tapau" our dinner ( huhuhu kes malas masak). One of my phobia is “ takut sesat” but some how I managed to overcome the feeling because I don’t want my mom feels sad. When she received news about her sis in law illness on Saturday, she has asking me to bring her to visit my aunt in UMMC.

Saturday, January 10, 2009

Ziarah.Hari ini kami sekeluarga menziarahi satu2 nya nenek saudara kepada kak long yg masih ada.Alhamdulillah moyang chu(gelaran kpd anak2 buah) telah sihat setelah di masukkn ke hospital besar KL selama seminggu akibat masalah kadar kandungan gula d dlm badan rendah sgt terus NIL. Esok mungkin akan ke UMMC pula sbb dapat khabar makcik yg tinggal d Pantai Dalam masuk wad kerana pneumonia.

Tuesday, January 06, 2009

Sakit

Hari ini 2 buah kelinik menjadi tempat persinggahan.Sejak malam
semalam sakit kepala@migrain menyerang semula.Bertambah sakit apabila
tayar bocor yg baru di hantar ke kedai dan dipasang ke kereta telah
kempis semula.Isk isk sakit hati kita wei.Pagi ini terpaksalah adik yg
hantar mak jumpa doktor utk pemeriksaan rutin bg hypertension. Selepas
hantar mak,adik lg sekali tlg tukar tayar kereta. Kepala berdenyut
tetapi kuatkan semangat pergi temankan mak. Masih terasa sakit walau
ubat telah dimakan.Aduhai!

Monday, January 05, 2009

Let me hold your hand..


I received this email message forwarded by one of my "online friends" aka "cyber friends" . I used to hang out in one of the chatting room. It was long long time ago..ehehehe. Now, I would like to share this message with all of you..



Little girl and her father were crossing a bridge.
The father was kind of scared so he asked his little daughter,
'Sweetheart, please hold my hand so that you don't fall into the river.'
The little girl said, 'No, Dad. You hold my hand.'
'What's the difference?' Asked the puzzled father.
'There's a big difference,' replied the little girl.

'If I hold your hand and something happens to me,
chances are that I may let your hand go.
But if you hold my hand, I know for sure that no matter what happens,
you will never let my hand go.'


In any relationship, the essence of trust is not in its bind, but in its
bond.

So hold the hand of the person who loves you rather than expecting them to
hold yours ...


This message is too short ...... but carries a lot of Feelings

Sunday, January 04, 2009

Kecewa,terkejut,sedih tetapi...

..kita bersyukur kerana kejadian ini tidak berlaku jauh dari rumah
atau di dlm perjalanan dari kampung pagi tadi. Sebaik sampai di rumah
baru perasan tayar belakang kereta sebelah kiri dah hampir kempis
sepenuhnya. Ya Allah bila pulak la kita terlanggar paku atau benda
tajam?. kita keluarkan tayar spare & cuba nak buka skru tayai tp tak
berjaya sbb tak konfiden betul ke cara kita buat !huhuhu akhrnya kita
kol adik minta dia tolong.Isk tayar ni baru jugak tukar tahun
lepas!kecewa bila jadi mcm ni !dugaan...

Thursday, January 01, 2009

2009...

The year is gone but it has made us strong. The path was long but
we talked it with a song. There were fears and tears but we also had
reasons for cheers.HAPPY NEW YEAR 2009!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin