Wednesday, November 09, 2005

Balik raya

30 oktober balik ke kampung dengan mak. Hari tu ahad, kena kerja ...mak ikut sekali ke ofis. Memang tak ada mood nak buat keje ...lepak kat kg aman. Ramai lak kengkawan kat room. Meriah gak sampai la tengah hari . Hilang rasa bosan. Sebelum balik solat zohor dulu di ofis. Hujan lebat la pulak ..adehhhh ..Paling tak suka kalau driving dlm hujan lebat...risau banjir lak kat sg buluh tu nanti. Abg Rosli kata hujan tak lama sbb kat satelit image tak nampak cam hujan akan lama.

Alhamdulillah dlm 1.30 hujan dah mula reda. Fikir pulak nak balik ikut jalan mana ni ?? eheheheh byk sangat yg aku fikir ..tension betul. Last2 ambik jalan highway connaught ...masuk ke jalan syed putra . Ikut plan nak naik jalan istana..last2 tersilap masuk ke brickfields pulak..adehhhh....ahahahha cam mana la bolehh konfiden naik ke exit Brickfield...isk iskkk dah ler jalan sesak sebab Deepavali ..tahu2 jer la penuh dgn gerai kat tepi kaki lima kedai...jalan 2 lane dah jadi 1 lane..hampeh tul...senang2 jer depa double park.

Nasib baik tahu jalan area tu sbb dulu masa naik bas mmg selalu lalu Brickfields bila nak gi SS2 PJ dari Chow Kit ...ihiks ..Mak dah tension....dia dok tanya tahu ke jalan nak keluar ke jln duta ...ehehehe aku relek jer ..ehehehe tension simpan dlm hati ...tapi ada sekali tu mmg terkuar perkataan ****** dari mulut bila keta potong Q..ahaks ..sabo2 kurang pahala puasa hari tu.

Sampai tol Duta tak jammed..alhamdulillah..tol sungai buluh pun ok ...adehh lapangg hati...sg buluh kat stesen komuter jer sesak sikit. Sampai kuala Selangor singgah bank in duit loan rumah. Lega , selesai 1 tanggungjawab.

Sampai ke kg dalam kul 4 petang. Satu hal lagi nak mengemas rumah lak . Adik dgn Linda baru habis vacuum habuk . Habuk tak ler banyak sangat sebab 2 minggu puasa dah balik kemas rumah dgn mak.

Sampai jer kg ..angkut beg dan segala macam barang dari dlm boot keta ...ehehe siap kat seat belakang pun ada barang ..adehhhh....kalau bawak lori mahu lori tu pun penuh..ehehehehe .

Petang tu dah tak sempat nak masak utk berbuka ...lagipun mana ada lauk mentah ..ehehehe yg ada sardin ...isk isk...last2 kuar dgn mak gi pasar ramadhan kat pekan selekoh..beli lauk dgn sayur dah siap masak. Sementara tu sempat lagi beli 2-3 jenis kuih . Putu kacang yg dah berkurun tak merasa tu zu beli sikit sebab teringin.

Malam tu selepas berbuka mak cadangkan gantung langsir dgn sarungkan kusyen sofa. Ok la ..sambil duduk2 tengok nabil dgn nasyirat main bunga api ..boleh la buat . Masalah la pulak...langsir tertinggal kat rumah di Kesuma Lakes...hari tu bawak balik langsir tu nak basuh ...tak sempat nak basuh kat kg ....adusss nasib baik bukan malam raya ..ada 3 hari lagi baru raya .

Zu cakap kat mak ..tak pe la ..esok 31/10 (Isnin) tu Zu bawak mak gi Teluk Intan la belikan langsir ..tapi mak kenala jahit . Mak kata okey. Isnin pagi tu macam2 alasan mak bagi kat cucu2 yg nak mengikut ..kalau depa ikut mmg tak jadi keje ..asyik bebelkan depa jer ..eehhehehe. Sampai kat tk intan ...jammed giler la pulak..adehhhhh cam KL jer sesak dia ..cari parking pun payah..sabar jer la ..hujan pulak tu. Singgah kat pasar ..beli ikan utk masak buka puasa. Nak sampai ke parking tu ..aduss hujan lebat la pulak...basah kuyup aku...uwaaaa...dok dlm keta 15 minit tak leh nak reverse sbb jalan dah jammed ...terpaksa tunggu hujan reda..mak kuar dari keta ...mintak bagi jalan...akhirnya sampai ke bank pulak...aduss tak jadi..Q sikit punyer panjang. Ada kedai langsir kat area bandar baru teluk intan tu ...alhamdulillah dapat kain yg sama kaler dengan langsir bilik yg sedia ada ...walaupun corak berlainan ..dari tak ada ..ambik jer la yg itu.

Dah kuar dari pekan tk intan...ingatkan syafiqa ..anak cousin Zu yg ikut sekali tu nak singgah hostel ambik blazer ...rupanya2nya dia kata blazer tu kawan dia tinggalkan kat guard di Sekolah Convent Tk intan. mak aiii....kena patah balik masuk town balik...kali ni ikut jalan lain ...tak jammed jalan tu ..alhamdulillah.

Aduss ...sampai rumah dah pukul 4 petang. Sebelum tu sempat lagi singgah rumah kak Ina mintak tolong abg Din bayarkan zakat fitrah on behalf sbb tak sempat nak gi masjid tk intan sbb basah kuyup tadi....ehehehe ..adik pun mintak kita bayarkan sekali utk family dia.

Malam tu tolong mak potong kain langsir..mak yg jahit . Zu bab menjahit ni hampeh...ihiks

Malam tu letih gilerr ..tido nyenyak...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin