Tuesday, October 02, 2007

Kerepek pisang sdn bhd ...

Sebelum balik ke Kesuma pada hari minggu yang lepas, pakcik di kampung telah bekalkan pisang abu atau pisang nipah sebanyak 2 setengah tandan....huhuhu penuh boot kereta teman. Pisang2 ini kat rumah kak long di kesuma pun ada pokoknya tapi bila berbuah tak sempat pun nak buat kerepek ..ehehe tak ada masa ( huhuhu alasan!! maleh sebenonyer). Semalam mak kata sebelum pisang2 tu masak dan terbuang, baik ler buat kerepek ( kerepek raya ler ni..eheheh). Kak Long tolong mak menggoreng kerepek ...huh lenguh wehh berdiri depan kuali yang panas pulak tu ..menitik peluh kepanasan...udah ler puasa pulak tu. Lauk dgn sayur buka puasa nak siap, nabil, dini dengan nu'aim ikut mama depa balik rumah depa ...so tak ada saper mengacau ler. Sila ikuti proses membuat kerepek pisang ini yer ...huhuhu proses telah diringkaskan.

1
Kulit pisang yang bergetah dikupas dengan sabarnya. Kena guna minyak masak utk mengelakkan getah pisang terlalu banyak melekat di tangan dan pisau..part ni memang serah kat mak laa ...huhuhu mak teman pun tak konfiden nak bagi teman buat keroje ni...ahaks. Nampak tak pisang tu ...hah..itu pisang abu atau pisang nipah setengah org panggil. Yang putih tu pisang mentah yang dah dibogelkan...huhuhu itu tangan mak teman ler tu ...ihiks.

2

Pisang yang telah di kupas akan di hiris menggunakan alat yang tertera di dalam gambo di atas . Huhuhu tak boleh nak ingat pulak apa ke nama alat ni. Iskk tetiba "blank" kepala otak ni pulak ..ihiks. Hati2 ek jangan sampai terhiris jari sendiri pulak kalau nak mencuba...eheheh.
3

Hirisan pisang sedang di goreng di dalam kuali . Semasa menggoreng, kak long masukkan bancuhan air garam sebanyak 1-2 sudu makan supaya kerepek pisang akan terasa lemak2 masin..

4
Taraaaa...kerepek pisang telah siap utk di kunyah...kruk ..kruk!! saper nak ..sila dtg beraya ke rumah kg atau di kesuma..InsyaAllah akan di hidangkan kerepek pisang sdn bhd ini...eheheh ini lah kuih raya kita ...yang lain tu ...main tunjuk2 jer kut ...ehehehe
Sekian..terima kasih.

12 comments:

Abang Long said...

Tolong poskan sikit.

Beib said...

isyhh...semua asyik masukkan makanan dalam blog dimusim bulan posa ni..Madredo1 pun satu lagi...asyik...makan makan makan jer...heheh

Zura@Kak Long said...

abang long --> huhuhu layakkah kerepek ni utk di pos?? ihiks.

Beib--> alaaaa...baru jer sekali kak long post gambo makanan masa puasa ni ...eheheh

Jie said...

ooo kaklong

kejap teman...kejap depa...issshhh..kejap org perak..kejap org kedah..


hakhak...sedap tgok tu..lum rasa lagi..mesti sedap cun mcm tuan yg buat

Zura@Kak Long said...

kak jie--> ekekekkek kak jie ...kut kut nanti bakal jadi org kedah ...praktis dulu ni ...ehehhe mode campur aduk masa menaip entri ni kak jie ..ahaks

iEn said...

eee lame xmakan kerepeek daaaaa....!!! bak 10 keping heheeh :D

UncleJ said...

ok nanti lepas gi beraya umah KS, uncle singgah kesuma pulak...nak makan kerepek pisang zura tu...nampak mcm sedap jer...hehe

Zura@Kak Long said...

IeN-->huhuhu 10 kepingg apa ler rasanya ...eheheh meh dtg rumah kg kak long :-)


Uncle J-->aduhai...rasanya cam biasa jer laa UNcle J...kira boleh makan laa ..ehehehe tak la sampai standard export...ekekekek

sayda said...

ha. kantoi x puasa.

:p

nak sikit please~~~

Zura@Kak Long said...

sayda--> amboi...pandai jer mengata org kantoi...kak long puasalah. Meh datang rumah..

mad redo1 said...

courier ajelah nam bungkus ke Ganu... hehehe...

Zura@Kak Long said...

huhuhu,....6 paket nilai 20 cent satu paket ?? eheheheh

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin