Friday, November 21, 2008

How to Swallow Pills Easily...


...without gagging or getting them stuck in your mouth.



Kadang-kadang rasa nak marah jer bila ada di kalangan saudara mara mahupun rakan2 yang bila sakit dan perlu makan ubat berbentuk pil, mengelak tak nak makan ubat dengan alasan besar sangat pil dan macam2 alasan lagi. Semalam anak saudara kak long yg dah berumur 20 tahun masih ragu2 nak menelan ubat ..sanggup tahan demam dia ...hishhh rasa naik angin bila menasihat orang2 yang ada masalah macam ini..ehehehe. Ada ke dia kemam ubat tu dalam mulut bersama2 air yang dia minum dan tidak terus telan. Memang akan cair ler pil tu dan akan menambahkan rasa pahit di lidah.

Pagi ini, Kak long google dan di bawah ini adalah salah satu artikel yang kak long rasa dapat memberikan sedikit maklumat dan tips tentang masalah untuk menelan ubat berbentuk pil.

You don't have to suffer from "Phagophobia", or "the fear of swallowing" to experience problems when you're trying to take pills. Even though some pills are small in size, others are not. Especially when it comes to tablets. Some tablets, such as Vitamin C and E, can be quite large in size. Prescription drugs aren't always small in size either. And they can be difficult to swallow.
But, relax, because you can learn how to swallow pills easily.

Sometimes, a person tenses up when they are attempting to take pills. This can actually cause the muscles of the neck and throat to tense up too. This can make it difficult to swallow even the smallest of pills. If this happens to you, before you attempt to take the prescription drugs or vitamins pills or tablets, stop. Take several deep breaths and relax your neck and throat muscles. Breathe in and breathe out deeply until you feel calm again.

Read more...

Click this link for more info


Tips :

*Breathe deeply and relax before you take a pill or tablet.
Tarik nafas dan relaks yer...anggap jer pil tu macam coklat M&M

*Take a drink of water before you place the pill on your tongue.

Jangan ler minum sampai satu jug..tapi pil tak jugak masuk ke mulut. Letak ubat di lidah dan terus minum. Ubat akan masuk bersama2 air yang anda minum

*Tossing pills in the back of your throat can cause a gag reflex.

Jangan campak pil ke tekak..nanti tersekat pulak nafas...huhuhu


Haaa...anda yang sedang membaca ..awak laa ..siapa lagi? Heheheh.. ada masalah seperti anak saudara kak long juga yer...relaks ok..Ini lagi satu tips kalau pil yang nak ditelan besar sangat( walaupun mungkin awak jer yang rasa pil tu besar) Jangan susah hati.


*kalau besar sangat pil tu, belah dua supaya pil itu tak susah nak di telan.


Bagaimana melatih kanak-kanak menelan pil?
Sila klik di sini

4 comments:

lla said...

Salam sayang buat kak long. Dah lama bebenor x bertandang kat sini. Bz thp gaban la ni.Hehehe
Takut telan ubat?????? Sy la salah seorg yg susah nak telan ubat terutama pil. Nak telan satu biji pil, x kira la besau ke,kecil ke, minum dua gelas air blm tentu masuk dlm tekak . Akhirnya selamat masuk dlm tong sampah . Masa pregnant dolu, berplastik2 ubat yg doktor bg sy campak buang,x pernah telan walau sebiji. Masa dlm pantang lg la, bila mak x nampak sy tuang semua ubat dlm sinki. x blh nak telan,pahit gilerrr. Sampai la skrg ni, klu sakit sy lbh prefer tido dr gi klinik . Kdg2 suami naik angin dgn kedegilan sy ni. Tp alhamdulillah...... setiap kali bgn dr tido,'tinggg' sakit sy beransur hilang . Magic kan. Nasib baik anak2 x menurun mak dia sbb depa suka sgt telan ubat w/pun x sakit.Kdg2 jenuh bertahan .

Kak Zue said...

Ila..huhuhu ingatkan dah lupa kat k.long ni..ehehe. Wahh wahh Ila pun sama jugak takut nak makan ubat yer..aduhai :)

Tie said...

Hi hi...lama tak dtg sini. Kak tie balik klate minggu lepas.

Pasal telan pil tu, biasa orang yang takut ni susah nak ajar. Dah kena marah baru boleh telan pil!!! hi hi..

Kak Zue said...

Kak Tie-->eheheh kak tie pun sama ek takut makan ubat :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin